weekend

Gisterenochtend hadden we de laatste paardrijles dit seizoen. En Fran wil niet meer zegt ie. Nou ja, dat zien we dan in september wel. Hij wil op handbal en op schaken. We hebben trouwens nog een les in te halen, dat kan wanneer we maar willen, ook middenin de zomer. Dus misschien doen we dat een keertje 's morgens heel vroeg of zo als het nog niet zo warm is.

Gisterenmiddag had Fran weer twee vriendjes te zwemmen. Antoñito en Emilio. Antoñito stapte het bad uit richting trap, gleed uit, half op de trap, overal bloed, op zijn been, op zijn armen, in zijn gezicht, druipend aan zijn kin. Man! Ik alles afgeveegd met stukken keukenrol kijken waar al dat bloed vandaan kwam, haha, been schoon, armen schoon, kin afgeveegd, gezicht schoon, tand door zijn lip! Na een glas fanta was het weer helemaal beter.

Vandaag zijn we naar San Jose geweest. Was lekker. Fran speelde met Javier en Alvaro, die had hij daar al eerder ontmoet. En ik las mijn boek uit. Nu de volgende. 'De duivel draagt Prada' van Lauren Weisberger. Ben benieuwd.

Vrijdag

's Morgens op het werk werd ik gebeld door het wellness hotel waar Fran wel eens naar de speelzaal gaat. Er zou 's middags in de speelzaal een feest zijn vanwege het zoveel jarig bestaan. Met een verhalenverteller, eten, en schatzoeken... Die speelzaal wordt geleid door dezelfde mensen als de zomerschool waar hij 's morgens heengaat. En Fran had wel zin om te gaan.

Van ballonnen hadden ze een onderzeewereld gemaakt. Groene sliertballonnen onder op de grond, ballonnen met helium hadden ze tot vissen gemaakt, en met touwtjes tussen de algen laten zweven. Ronde ballonnen met sliertballonnen eronder ook met helium tot pulpos. Ik kan het niet goed uitleggen maar het zag er prachtig uit. En Fran heeft het helemaal naar zijn zin gehad.

Ik zelf had een paar uur 'vrij' en ging naar de toys r us met de kapotte nintendo (o drama, Fran is zo verdrietig!), naar de Leroy Merlin voor een nieuwe douchekop en nog wat winkels om te kijken of er nog wat leuks aan kleding hing, maar dat vond ik niet.

Ik had nog wel een leuke ontmoeting met een Filipijnse dame die ik altijd op het strand in San Jose tegenkom. Daar groeten wij elkaar altijd zo uit de verte als we elkaar zien. Je ziet daar in de Barronal altijd dezelfde mensen die weer terug komen.  En nu kreeg ik twee dikke zoenen van haar en stelde ze zichzelf en haar man voor. Ze wonen in Roquetas. Gaan dus ook een heel eind ieder weekend! 

De vader van Fran bedankte mij per msn voor het toesturen van het diploma van de kleuterschool over de mail. Dat dan weer wel, maar hij heeft sinds april niet naar Fran gebeld. Ik snap nog steeds helemaal niets van die man. Of beter gezegd, steeds minder. 

Miguel heeft wat van de mails gelezen die ik aan de vader van Fran stuur om hem op de hoogte te houden. Hij draaide zich geemocioneerd af, liep weg en zei 'wat een groot hart, wat een groot hart'. Hij ziet het van de andere kant. Miguel is ook vader. Van een klein meisje, in Praag.

En daar is hij nu. Hij wou het er helemaal niet over hebben. Heeft het er moeilijk mee. Alleen af en toe liet hij iets los. Bv als er iemand op tv was dan kon hij opeens zeggen, 'ze heeft net zulke ogen als zij'. Ik heb zo het idee dat hij beter in Praag kan blijven. Dat zei ik hem ook, toen hij nog hier was. Hij wilde daar toen nog niets van weten. Maar een paar dagen later zei hij; 'Het zou kunnen dat ik dat doe'.

boot

Kijk nu eens wat ik van mijn collega kreeg vandaag! Mooi! Helemaal zelf gemaakt. Een kleinere uitvoering dan wat hij normaal altijd bouwt, even tussendoor gemaakt voor mij. Lief!

Vanmiddag hadden we weer 5 kinderen in het zwembadje hier. Ze vermaken zich prima, heb er geen omkijken naar.

Verder is hier vanavond voor het eerst het programma 'Wie is de mol' op tv. Ik ga kijken, ben benieuwd!

vakantie

Fran wil graag naar Nederland. Nintendo spelen met Thijs (maar misschien is die dan wel met vakantie?), en naar Opa en Oma. Dus ik heb twee weken Nld geboekt. De laatste twee weken van Augustus. En dan hebben we hier eerst nog een week dat we kunnen gaan kamperen ergens, de eerste week van augustus.

Ik heb het zwembad vol kleine jongetjes (4). En ook nog eentje hier op de bank met de nintendo. Het lijkt de zoete inval wel. Nou ja, het is tenslotte vakantie.

Vanmorgen de boekencheque gehaald, om gratis schoolboeken voor Fran te krijgen. Dan zijn het alleen de materialen nog die we zelf moeten kopen, papier, pennen, schriften, etc. Voor de eetzaal is nog niets bekend. Er zijn meer dan 100 aanmeldingen en er komt plaats voor 50 of voor 100 leerlingen,  het ligt eraan of de gemeente 1 ronde of 2 eetrondes toestaat. Dus het is nog niet zeker dat Fran volgend jaar ook naar de eetzaal kan. Ik hoop maar van wel anders heb ik een probleem. Ze weten ook nog niet of de eetzaal in sept gaat beginnen of pas in oktober. Het geldpotje vd subsidies is nl leeg..Crisis..

Vanmorgen geverfd in huis, we moeten nu een zonnebril op binnen; zó wit!! Nu buitenom nog. Maar dat kan alleen als de zon weg is anders smelt ik.

San Juan

De vuren op het strand waren leuk, al waren er veel minder mensen als voorgaande jaren. (Het is een eet- vuur-en drinkfeest. Daar ook al crisis?)  Fran, Miek en ik liepen te kijken en we namen wat in een chiringuito (strandtentje). Fran een ijsje, wij een teiltje tinto de verano. Het was kwart over 11, drie kwartier voordat de mensen te water zouden gaan en een wens zouden doen. Fran wilde niet meer staan, niet meer zitten, het laatste beetje ijs ging ook niet meer. Dan maar op de arm en na een paar minuten meebewegend op een Cubaans ritme was hij in slaap. Wij waren na zo'n emmer tinto best wel melig .

Vanmorgen toch al weer vroeg op. Fran niet, die slaapt nog. Ik heb de buganville al bijgeknipt en ik ga straks verf kopen om de binnen en buitenboel wat op te knappen. Alle buren hebben het al gedaan en nu steekt mijn huisje zo af hè. En ik moet naar school nog wat regelen en de boekenlijst en boekencheques halen. Boodschappen doen ook voor de hele week.

Fran gaat straks gewoon naar de zomerschool, alleen wat later dan normaal.

vakantie

Fran had zijn laatste schooldag maandag. Ze kregen taart en hielden een waterfeest. 's Avonds was er theater door de kinderen van de hoogste klassen, playback, ballet en flamenco. Bovendien kregen de schoolverlaters (van 12 jaar) een sjerp (schrijf je dat zo?) Was erg leuk.

Vandaag begint de zomerschool met Ana Reina. Fran had er best zin in. En bovendien is het vannacht de nacht van San Juan, het feest waarbij er allemaal vuren op het strand gemaakt worden. Daar willen we ook gaan kijken. Woensdag heb ik vrij, misschien dat ik Fran ook vrij houd van de zomerschool. Of misschien breng ik hem alleen wat later en benut ik de tijd verder om wat dingen te regelen en te doen waar Fran toch maar bij in de weg loopt en geen lol aan heeft.

Verder denk ik over de vakantie. We hebben nog niets geboekt. Ik heb de eerste week van augustus vrij, en de laatste twee. Daar tussendoor moet ik een weekje werken. Ik weet het nog niet..

zon

Volgens mij heb ik een beetje te veel zon gehad vandaag. Jeetje wat ben ik rood! En pijn in het dak heb ik ook. Maar het was wel erg lekker in San Jose. Miek was mee, Fran was lief, het water was heerlijk en de zon 'onbarmhartig'.

Zaterdagmiddag hadden we een waterballonnetjesgevecht thuis en 's avonds zetten we Miguel op de vrachtwagen. Want ja, die was hier nog. (Hij heeft ons niet opgegeten en ook niet ons huis leeggeroofd).

Op de schoorsteen staat een rode roos met een takje jasmijn in een vaasje langzaam uit te bloeien.

Diploma

Kijk nou wat stoer, Fran kreeg zijn diploma van de kleuterschool!!!

terrasje

En zo zaten we gisterenmiddag dan toch op het terras aan het strand. Alvarito en Fran spèelden op het strand in de speeltuin en wij zaten eerst aan de koffie en toen aan de tinto de verano op het terras. Heel gezellig, lekker weer en dat gaan we vaker doen.

Fran was helemaal grijs van de stof en zand toen we weggingen. Alvarito ook maar op een blanke huid valt dat niet zo op. We hebben ze niet gehoord de hele middag. 

Helemaal voor herhaling vatbaar!

terras

Het middagje terras aan het strand is een dag uitgesteld, dat doen we vanmiddag pas want Fran had onverhoopt een verjaardag in de Mac Donalds van vriendje Pablo. En het is wel leuk als hij ook mee kan om met Alvarito te spelen. Ze vermaakten zich prima op de verjaardag, feest altijd daar!

Ik zat ondertussen thuis op het terras in de schaduw met een lekker briesje, een boekje, een nootje en een glaasje. (En de vliegenmepper, 10 lijken..) Dat komt er niet vaak van.

crisis

Wat word je lamlending van de hele dag niets doen. En dan zo warm. Aan het eind vd middag zijn we even een duik gaan nemen in zee hier in Aguadulce en dat friste lekker op.

Fran had een vriendje te spelen van 11 jaar. Die was 's morgens om 12 uur aan komen waaien en bleef tot Fran naar bed ging 's avonds. En toen moest ik hem wegsturen, anders was hij ook nog gebleven... En gewoon mee blijven eten en niet even thuis gaan waarschuwen. Ik snap het niet zo, dat ze kinderen maar gewoon de hele dag op straat laten en dat ze niet verwachten dat ze op zijn minst thuis komen eten. Net als de honden, die gooien ze hier ook gewoon de straat op om zichzelf maar uit te laten...

Onverhoopt geen vrachtwagen naar Barcelona voor Miguel gisteren. Het transport ligt al een beetje plat, de kassen zijn al leeg hier. Heel vroeg dit jaar. Door de crisis! Maar vanmiddag heeft ie wel een wagen.

Over crisis gesproken, de bakker naast onze loods zegt dat hij nog maar 50% van de hoeveelheid brood bakt in vergelijking met voorheen. Hij zegt dat het door de immigranten komt die hier normaal altijd zijn. Er is geen werk dus trekken ze verder. Het is helemaal waar, íedere dag komen er mensen aan de loods om werk vragen...

Morgen met Freya afgesproken, dan gaan we in de haven van Aguadulce op het terras zitten terwijl de kinderen spelen in de speeltuin die ze daar gemaakt hebben op het strand bij de haven. Leuk, daar krijg je echt zo'n 'zwaar leven' gevoel van als je daar zit hahaha. Minder leuk is dat ze ook haar baan kwijt en op zoek is..

warm

Het is heel erg warm hier. Negen maanden per jaar vind ik het heel erg lekker maar als het zo is als nu, vind ik het wel een beetje tè! Gisterenmorgen zaten we weer op het paard. Was leuk en erg warm. Dan loop ik twee uur later nog met een kop als een tomaat. Alleen deze maand nog, daarna is er twee mnd zomerstop.

's Middags ging Miguel mojito's maken op de bruiloft, Fran had een verjaardagsfeestje in de Mc Donalds van zijn grote vriendin Lorena, en ik was thuis in de weer. Liep me een beetje op te draaien.

Toen Miguel thuiskwam hebben we zitten praten. Hij weet nog steeds niet wat hij nou moet. Ik kreeg de helft van het geld wat hij met de bruiloft verdiend had. Voor alle kosten. Wou ik niet, want hij heeft t zelf hard nodig, maar hij was niet op andere gedachten te brengen.

Vandaag doen we nix, beetje wassen, plassen, en koffer inpakken...  

moe

Gisteren had Fran een vriendje te spelen. Gabriel is een klasgenootje, ze gaan geregeld bij elkaar spelen en dan horen we ze de hele middag niet. Nou ja, soms wel. Gisteren waren ze op Fran z'n kamer aan het spelen en toen waren ze op een gegeven moment zo ver dat ze alle lades uit de commode opengetrokken hadden en dat Fran zich achter de lades in de commode had laten zakken. Maar die lades die wegen nogal dus de commode duikelde naar voren, met Fran erin, vriendje Gabriel probeerde de ramp te voorkomen en stond het gevaarte aan de buitenkant tegen te houden. Zo hoorden we opeens de noodkreten: 'Carola, Carola HÉLP....

Haha dus ik heb ze uit hun benarde posities bevrijd en hen ook een beetje op hun kop gegeven omdat je met de commode niet speelt..

Later haalde hij ook nog 5 vriendjes uit de steeg naar huis, toen was het feest helemaal compleet. Alle speelgoed uit de kasten en toen dat eenmaal overal verspreid door de kamer lag, uiteindelijk zeven jochies op de bank rondom 1 nintendo..

's Avonds was hij zó moe dat hij boos werd om niets en heel hard tegen me ging schreeuwen, met zijn handen voor zijn oren. Lelijke woorden. Mán wat een driftkikker. Ik liet hem aan zijn lot over; 'ga dan nu maar naar bed, tot morgen'. Lag ie even later poedeltje naakt opgekruld in de badkuip te huilen. (Kaal bovendien want ik heb hem 's middags kaal geschoren, lekker voor de zomer). Het was helemaal een zielig gezicht! Samen nog even een potje gehuild want ik was van hem geschrokken en hij was ook van zichzelf geschrokken en daarna weer vrede gesloten.

carnaval

Ay no hay que llorar, la vida es un carnaval

Ay, niet huilen, het leven is een carnaval...

'k Heb even weinig verhalen, wij vieren hier thuis luna de miel (in dit geval voorafgaand aan een bruiloft waar coctails gemixt moeten worden zaterdag) en na zondag zullen we weer aan het gewone leven moeten wennen...

Vanmorgen om half acht dansten wij al salsa; met warme slaperige hoofden tegen elkaar aan, ja, en Fran ook, want het leven is een carnaval en daar moet je van genieten! U begrijpt wie hier is....

Nos da múcha pero múcha alegría!!

Men zegt dat je meer spijt krijgt van de dingen die je níet gedaan hebt in je leven als van de dingen die je wel doet, dus wij wentelen ons nog even om, en nog eens om, in dit warme bad...

O ja, ook zo lekker; als ik een kakkerlak tegenkom hier in huis gil ik onbeschaamd om mannenhulp en hoef ik er niet zelf heldhaftig achteraan...:-)

weekend

Zaterdagochtend zaten wij weer op het paard. Het was lekker weer, beetje een windje, wel warm maar toch nog lekker om te rijden. Abril gaat steeds relaxter, eerst was het net een springveer in draf maar nu gaat het veel beter. Fran gaat ook goed, hij zit zo stoer op Blanquita, en hij wijkt voor de kuit en stapt achterwaarts, heel goed!

's Middags hebben we niets gedaan, beetje thuis gehangen. Het waaide heel hard.

Zondag was het een stuk beter en gingen we naar San Jose, naar een baai waar we vorige week ook waren, waar gemengd nudisten/textielstrand is, daar zijn wat meer kinderen voor Fran om mee te spelen. Hij heeft zich best vermaakt. Er was een meisje van zijn school, en haar zusje en ze hebben lekker zitten prutten in het zand. En ik een boekje lezen...

Het water was vreselijk koud, dat kwam natuurlijk door de harde poniente wind die er geweest is. We hebben dus niet gezwommen. Fran had zich helemaal ondergesmeerd met zandpap en moest zich dus wel even afwassen....KOUD!!!

Op de terugweg een ijsje gehaald en zo was het weer een lekker dagje..

ok dan, eventjes..

(Je kunt altijd nog werk zoeken als model, zei ik, en schoot een map met foto's voor/van hem vol)

dus

Het zat dus zo, dat M zaterdag in Barcelona aankwam hiervandaan en zondagmiddag al weer in een vrachtwagen terug hiernaartoe onderweg was. Even 1700 km gemaakt voor Jan met de korte achternaam. De redenen ga ik even achterwege laten, het was niet omdat ie mij zo vreselijk miste en me weer wou zien, na 1 dag, zo romantisch was het nou ook weer niet, maar dat was wel de aangename bijkomstigheid. En hij blijft tot zaterdag!

Alwaar ik vorig jaar verdrietig was toen we de marathon voor school liepen omdat Fran zijn vader hem niet aan kwam moedigen en (bijna) alle andere papa's wel, stond dit jaar Miguel langs de lijn te juigen. Fran gelukkig!

M heeft werk aangeboden gekregen, in een bar in Barcelona. Of eigenlijk kan hij kiezen, uit twee barren of enqueteur. Maar wat hem het meest interresseert is een bar waar hij als verantwoordelijke aangesteld zou worden dus ook de inkopen zelf moet regelen ed en het personeel. En die eigenaar is echt in hem geinteresseerd (aan de hand van zijn curriculum en wat ze al besproken hebben) want hij heeft van de week al drie keer gebeld en zondag gaan ze nog een keer bijeenkomen om te praten. Ik duim voor hem, want dat is wat hij leuk vindt en waar hij verstand van heeft.

Volgende week zaterdag moet hij hier weer even terug zijn voor die bruiloft die hij hier gaat doen. En daarna heb je vette kans dat we elkaar nóóit meer zien. Al zegt hij dat hij gaat proberen om langs te komen. Maar ja, je weet hoe dat gaat. Dan gaat hij daar werken, een nieuw leven opbouwen, komt een leuk meisje tegen, (meer dan een week of twee, drie heeft hij daar vast niet voor nodig, hij houdt wel van leuke meisjes), en ga dan maar eens bij 'oude vriendinnetjes op 850 km afstand' langs...Maar je weet het niet, een paar weken geleden dacht ik ook dat we elkaar nooit meer zouden zien.

Verder hebben we een water-probleem. Mijn waterleiding lekt naar de buren toe, gelukkig nog niet zo heel erg. Nu heb ik de hoofdkraan dicht en die gaat alleen even open om te douchen en te plassen ed, en dan gaat ie weer dicht om de schade te beperken bij de buurvrouw. Jacinto, mijn collega, gaat de muur openbikken en een nieuwe leiding plaatsen. Waarschijnlijk moet het in de keuken open en ook helemaal naar de slaapkamer van Fran naar beneden want dat hele stuk leiding is oud. 'Wanneer komt hij dat doen?' zegt Miguel. 'Nou, zaterdag of zondag'. 'Dat ie dan maar zaterdag komt' 'Hoezo dan?' 'Anders ben ik al weg en ik wil het wel in de gaten houden, je moet hier altijd zo opletten of ze het wel goed doen'. :-)

'En je moet Fran niet zo betuttelen'. Dat doet even zeer maar daar moet je maar even doorheen. Hij kan best zichzelf aankleden. En als ie daar geen zin in heeft dan moet je hem maar gewoon een keer in pyama naar school brengen. Kleren meenemen in de auto, moet je eens kijken hoe snel hij zich omkleedt voordat jullie bij de school aankomen, als je maar volhoudt. En met ontbijten net zo. Geen duizend keer zeggen dat ie moet eten. Niet eten? Dan maar honger op school. Na drie dagen zorgt ie echt wel dat ie zijn broodjes op heeft voordat jullie weggaan. 

En jij moet iets met met je foto's, of met schrijven gaan doen, iets creatiefs, want dat is wat je leuk vindt, je moet er voor durven gaan!

En blijf je wel Fran iedere dag insmeren als ik weg ben, met die crême die ik zei, met zijn dermatitis moet je daarop letten, zie je hoe goed het er nu uit ziet! 

Hij is wel van het 'zorgen voor'...Wij gaan hem missen! Best wel.

marathon

We liepen een hardloop-wedstrijd over het strand, door het mulle zand, iedere persoon die mee wilde doen moest een euro doneren voor een school in Peru. Eerst liepen de drie-jarigen, toen de vier-jarigen etc. Fran liep goed, maar hij won niet...

De ouders liepen allemaal tegelijk samen. Het viel nog heel niet mee door het mulle zand. Ik had vijf of zes mannen voor me, eindigde als eerste vrouw en kreeg een medaille!! Fran heeft beretrots aan iedereen die maar wilde de medaille laten zien..

vanalles

De auto heeft weer een kleine beurt gehad en de airco is weer bijgevuld, we kunnen weer koel de zomer door...

Gisteravond hadden we een vergadering op school over de zomerschool, de uniformen die in gaan stellen voor de kinderen op school(niet verplicht), over de eetzaal. Nu wordt het eten op school gesubsidieerd door de overheid maar het geld is op... maar afwachten of er in het begin van het schooljaar dan eetzaal is of niet... of dat we dan gewoon het volle pond moeten gaan betalen...

Deze week heeft de school 'de week voor Peru'. Vandaag moeten we hardlopen voor het goede doel, morgen is er een markt waar de kinderen zelfgemaakte spulletjes verkopen en theater. Dat doen ze ieder jaar en het is altijd gezellig.

En nog iets maar dat durf ik bijna niet te vertellen hahaha doe ik dus ook maar niet hahahaha