sneeuw

De sneeuw lag best heel dicht bij vanmorgen zo leek het. Bij ons in het dorp beneden regende het, en zeker tot voorbij 1000 m was het vooral sneeuwdrap. We reden eerst naar Laujar, daar hebben we churros gehaald en zijn we richting La Ragua gegaan want Laujar had wel sneeuw maar erg nat. Dus we gingen de berg op. We passeerden al snel de eerste sneeuwschuiver. En toen bleek dat we niet veel verder konden, er kwamen een hoop auto's terug, het was veel te besneeuwd. Ik heb toen de sneeuwschuiver weer afgewacht en heb gepoogd daarachter toch omhoog te komen. (Met nog 30 anderen) Ook dat ging niet, naarmate het steiler werd gingen er auto's in de schuif en uiteindelijk hebben een paar brave borsten iedereen geholpen om te keren op de smalle besneeuwde bergweg met een afgrond aan de ene kant en een greppeltje aan de nadere kant. Was wel leuk hoor, achter de auto vijf mannen voor het geval hij in het greppeltje zou schuiven en voor ook zes mannen voor het geval hij over de afgrond door wou schuiven. Niemand draagt hier ooit sneeuwkettingen :-) Gelukkig ben ik goed in keren op smalle weggetjes.

Duss toen toch maar terug gereden naar Laujar en het natuurpark in maar dat was niet leuk, echt drap dus we zijn niet eens uitgestapt. Weer terug richting Paterna omhoog, de weg was inmiddels iets beter begaanbaar. Waar de sneeuw wat droger was (je gaat daar steil omhoog dus dat was vrij snel) de auto aan de kant gezet en gewoon langs de kant vd berg van de sneeuw genoten tot de weg beter begaanbaar was. Het was echt een kwestie van tijd want koud was het helemaal niet.

We maakten een sneeuwpop en reden weer een stukje verder omhoog. Daar gleden we met het sleetje en gooiden we sneeuwballen. Daarna weer verder omhoog. Rond etenstijd kwamen we in Bayarcal. Daar weten we een leuk restaurantje waar we drie keer in het jaar komen of zo en ze begroeten je of je er gisteren nog was. En dan weten ze ook nog precies wat Fran lekker vindt en zo. Heel aardige mensen. Het was wel erg druk, we moesten zeker een half uur op een tafeltje wachten, maar het was wel weer de moeite waard. We aten allebei een soep vooraf; ik had een echt lekkere wintersoep met bonen en aardappelen en een groene groente waarvan ik weet dat ik weet wat het is en het maakt het heel speciaal maar ik kan er de hele tijd al niet opkomen. En Fran een kip/vermicellisoepje want die houdt niet van groen en bonen in de soep. Daarna hadden we aardappelpatatten, niet gefrituurd maar gebakken in de olie en lamskoteletjes, dat hebben we samen gedeeld en daarna een bord met calamares met aardappelpatatten. Hebben we ook samen gedeeld. Fran is gek op lamsvlees kwam ik achter, dat eten we eigenlijk nooit meer thuis. Vroeger wel dus dat moet ik maar gauw weer invoeren! Toe ijs en een koffietje. Toen waren we inmiddels drie uur verder! Vanuit het restaurantje weer de sneeuw in gelopen tot de zon achter de berg verdween. Toen vroor het inmiddels dus ik wilde wel terug want de weg was zo nat (geweest) dat het nu wel op zou gaan vriezen maar dat viel reuze mee. Droge kleren aan gedaan, kachel aan in de auto en Fran was zo vertrokken. 

zandruiter

Het is koud hier! Ik heb me laten vertellen dat er al op 500 meter sneeuw ligt. Het heeft enorm geregend en gestormd (hier beneden) maar vanmiddag was het droog en een beetje zonnig dus wij zaten gewoon op het paard.

Paarden willen nog wel eens lollig worden als het koud is. Schrikken als er niets te schrikken valt, even een dolle sprong als er niets te springen valt. Duss

We waren met vier in de les. Twee zusjes die een maand of wat rijden en net lekker mee galopperen, en Fran en ik. De gezusters reden voorop, daarna ik en daarna Fran. We doen tegenwoordig de meeste dingen per twee tegelijk. Dus als we gaan draven dan draven de gezusters samen en als ze dan een half rondje weg zijn dan gaan Fran en ik er ook achteraan.

Paard Nilo draafde voorop en maakte plots twee lollige galopsprongen. Paard Apache ging daar net even wat harder van draven. Paard Abril waar ik op zat maakte ook twee dolle galopsprongen en pony Blanquita van Fran ook. Maar Fran heeft nog nooit zelf gegaloppeerd. En dat zou nog wel gegaan zijn als Blanquita niet van haarzelf geschrokken was en na die twee sprongen opeens pontificaal stil stond en Fran (dus) voorover eraf duikelde en met zijn gezicht in het zand terecht kwam. Hij had letterlijk een mond vol zand en een tand door z'n lip.

Maar na twee dikke tranen en een paar keer flink spugen ging hij er weer op. Hij wou later ook wel even zonder zadel terug naar de stal rijden dus volgens mij was de schrik meer voor ons als voor hem.

En morgen gaan we naar de sneeuw. We hebben vast even de sneeuwkleren gepast want die jongen groeit zo hard dat je dat maar beter even van te voren kunt bekijken.

bril

Ik blijf me verbazen. *** belde net. Hij wilde met Fran praten maar die had niet echt veel zin. Toen heb ik hem overgenomen en hem verteld dat we vanmiddag bij de opticiën waren en dat die net als de school, ook heeft gezegd dat Fran een bril moet. We moeten evengoed 15 dec naar het ziekenhuis waar ze een vloeistofje in de pupil doen om het goed te kunnen meten want Fran is zo beweeglijk, ze vertrouwt de meting niet helemaal. Hij heeft twee afwijkingen. De ene kan hij met correctie overheen groeien, de andere is een beeldvervorming waar hij waarschijnlijk altijd een bril voor zal moeten houden omdat hij anders last gaat krijgen van hoofdpijnen volgens de opticiën. Vervolgens was *** erg bezorgd en ik heb hem beloofd dat ik de 15e op zal bellen als we in het ziekenhuis geweest zijn.

Toen hing hij op en na twee minuten belde hij weer. 'Heb je niet iemand waar je Fran even kunt laten?' Ik ga verhuizen, ik ga in La Gangosa wonen en ik wil je mijn nieuwe appartement laten zien. (....) Mijn mond viel een beetje open maar dat kon hij niet zien hahaha. Ik zei 'moet dat nu direct, kun je dat niet beter doen als Fran ook mee kan, die zit nu te eten en gaat zo naar bed'. Een keer overdag, en dan ziet hij je ook gelijk weer eens...Op de een of andere manier wilde hij dat niet echt, of echt niet? Niets afgesproken in ieder geval.

Ja, en hij moet 450 euro/mnd gaan betalen en nu heeft nog een ander apt gezien die hetzelfde is maar helemaal nieuw en die is maar 400 in de mnd maar op die andere heeft hij al een aanbetaling gedaan. Wat zal hij nu doen, wat zeg ik er van...Nou ik heb er maar niets van gezegd. Zo deed hij ook toen hij nog hier woonde, dan had ie iets en dan moest ik liefst op stel en sprong alles neergooien en komen kijken en een oordeel geven. Want ik geef goeie raad?! Zo ken ik hem weer.

Maar misschien zat er nog wel iets achter, wil hij het over die rechtzaak hebben die nog loopt? Of ik die niet in kan trekken of zo? Ik doe maar een gok....Maar dat is negatief denken, dat moet ik niet doen. Anyways, hij leest mijn info-mail over Fran wel want hij vroeg nu ook naar zijn steunzooltjes. Nou ja, het was een positief gesprek en dat is goed.

bieb

Iedere dinsdag na de voetbal gaan Fran en ik naar de bieb. De bieb gaat om 5 uur open precies als de voetbal afgelopen is en het is er vlakbij dus dat combineren we dan. We halen zes boeken voor Fran en die mag hij een maand houden maar wij doen er een week mee. Iedere dag lezen we samen een boek en op vrijdag geeft juf Magdalena een boek mee uit de klassebibliotheek.

Fran leest de titels, en als het in hoofdletters geschreven is nog een beetje meer. De kleine letters kan hij nog niet allemaal uit elkaar houden maar dat geeft niet want hij is pas 5. Juf en ik zijn trots op hem want hij begrijpt wat hij leest. De meeste kinderen in de klas kunnen de klanken oplezen en hebben daarna geen idee wat ze nou eigenlijk gelezen hebben, zegt juf, maar Fran wel.

En hij heeft duidelijk voorkeur voor bepaalde boeken. Er is een serie over een heks die hij helemaal wil lezen. Er is ook een serie van een moeder die alleen woont met haar zoontje. Daar had ik er vorige week weer een van mee, 'O, dat is van die moeder die uit ging en toen kwam de oppas en die ging allemaal leuke dingen doen met Victor' zei Fran. 'Ja, dit is een andere uit de serie en het heet:'Wat gaan we zaterdag doen?' Fran vond het helemaal leuk dat we die meenamen.

'Wat gaan we zaterdag doen?' Bleek dat de vader van het jongetje hem op zou halen om het weekend met hem door te brengen. O o, dacht ik, dat is misschien pijnlijk omdat zijn papa hem nooit op komt halen. Maar nee, hij vond het een prachtig boek, vooral omdat dat jongetje met zijn papa naar een speeltuin ging met een doolhof. Fran is gek op doolhofjes, die haal ik uit de computer en hij zoekt de weg. Maar een echt doolhof daar wil hij ook wel naar toe! Of mama niet een doolhof weet waar ze met hem naar toe kan... eh nee, helaas...

lekker

Man man man wat heb ik lekker gegeten. Aardappelen met zuurkool, paprika en rozijnen met uitgebakken spek erdoor. Daar lust ik wel pap van!

Straks gaan we naar t theater, Assepoester kijken...

Update: Het was zó'n leuke voorstelling!!! Heel goed gedaan! Het werd uitgevoerd door de theaterschool van Roquetas en er deed een vader van school van Fran mee en de goede fee was Isa de juf van de zomerschool. Ik moest zo lachen om het gezicht van Fran. De spelers stonden bij de uitgang na afloop. Fran loopt daar altijd en beetje met een boogje omheen, vindt ie een beetje eng. Maar er waren ook twee muizen, de vriendjes van assepoester, dat waren poppen, die wilde hij wel zien.

Dus wij erheen en daar stond ook de fee. Fran ziet de fee en de fee ziet Fran, roept ze; 'Há Fran!!' Fran helemaal beduusd zegt ie 'Ik ken jou!!' Maar het kwartje viel nog niet echt. 'Ja, zei de fee, van de zomerschool''Oja' zei Fran. Maar pas toen we weer buiten liepen zei hij opeens glunderend:'dat was Ísa!'

De vader van Diego was de grote klok die twaalf uur sloeg op de avond van het bal, en tegelijk de verteller van het verhaal. Diego zag zijn vader als klok na afloop van de voorstelling en begon me toch een partij te huilen!!! Hij was helemaal van de wijs dat zijn vader daar had gespeeld en in dat klokkenpak zat..

buitje

Om vijf uur werd het donker. En gelooft u mij, dat is hier niet normaal; Dan hebben we normaal gesproken nog wel zeker anderhalf  a twee uur licht. Maar er trokken donkere wolken over ons heen en even later begon het te regenen, te onweren en uiteindelijk ook te hagelen. Meer van dit spul voorspeld voor de komende dagen. En als het hier regent valt er boven sneeuw; Ik denk dat het zondag Puerta la Ragua wordt; naar de sneeuw! Leuk!

Bij mijzelf zaten de buitjes ook wat los, in de garage was ik om te betalen, en Javi begon te vragen naar Fran, en ook naar zijn vader die hij al een hele tijd niet gezien had. Dus ik zei dat we niet niet meer samen waren en dat wij hem ook al een hele tijd niet gezien hadden. Javi is ook niet meer bij zijn vrouw en kind en hij had het erover hoe ze dat allemaal geregeld hadden en zo. En ik vertelde hoe het bij ons (niet) gaat en toen kwam er een najaars buitje over. Blijkbaar zit me dat wel erg dwars nog, dat die omgang zo moeilijk gaat tussen Fran en zijn vader. Al heeft Fran er schijnbaar/blijkbaar geen last van. Daar zou ik me dus eigenlijk gewoon aan vast moeten houden, en verder geen vermoeiende dingen denken. Voor de tv tijdens een stom propgramma kwam er weer een buitje over. Vast last van hormonale schommelingen, eisprong of zo hahaha.

Misschien ben ik ook wel gewoon niet zo lekker. Eerst waren we allebei verkouden en hoesterig, en toen gingen bij mij de holtes wat naar doen aan een kant van het hoofd. Kiespijn aan een kant en toen trok het door naar mijn oor. Het doet niet echt zeer maar het is of er watten zitten overal aan de linkerkant en het bonst soms een beetje. Komt wel weer goed. Vandaag schijnt trouwens weer hartstikke de zon..

(niet) lekker

Grote zak mandarijnen gekregen, lekker!

Over emotionele chantage gelezen. Niet lekker.

Met Freya, Alvarito en Fran in het park geweest. Wel lekker. (Koud)

Veel te veel gevroten. Niet lekker.

Een wuppie geknutseld met Fran. Lekker.

Véél te veel gevroten. Niet lekker!

Herder

De geiten liepen over de rotsen, Fran was een eind vooruit gerend want we deden verstoppertje. De herder stond rond te kijken. 'Ik zag el mochuelo (het jochie) hier al rondrennen, maar ik zag jou niet, dát is lang geleden', zei Antonio de herder. Ik protesteerde een beetje; we zwaaien namelijk altijd naar elkaar als we hem ergens in de verte zien met zijn geiten. 'Jawel, ik heb jullie wel gezien maar niet gesproken'. 'Je vader wel, die heb ik wel gesproken met het jochie, daar herkende ik hem aan natuurlijk'

Fran wilde graag een geit aan raken dus Antonio deed zijn riedeltje en daar kwam er een naar hem toe. 'Kom' zei Antonio, 'dan ga je erachter staan en dan maakt mama een foto om straks thuis aan papa te laten zien'. 'Mijn moeder is gescheiden' zei Fran. 'Oja?' bezorgde ogen mijn kant op. 'Ja, hij gooide met glas en hij zei ook dat hij haar dood ging maken'..

Neem een kleuter mee en je komt geheid (van 0 tot 100 in 10 seconden) op interessante gesprekken hahahaha

Dus terwijl het jochie over het strand heen en weer draafde hadden wij het er nog eens over. Tot hij opeens opsprong. Er was geen geit meer te bekennen; allemaal over de heuvel verdwenen. 'Ik moet erachteraan, straks loopt er ergens een hond los, daar op Monsul, er zijn zoveel kleintjes bij...' en daar ging hij weer.

geluk...

'Junta de culata', koppakking heet dat bij jullie.... dat is wat er vervangen moest bij mijn auto...Maar de vervorming was niet heel groot. Er werkt een Marrokaanse jongen in de garage..(als je weinig geld hebt moet je creatief zijn...dat heeft ie vaker moeten doen)...en die heeft 'un arreglo casero' (reparatie volgens huis- tuin- en keuken- recept) toegepast. Volgens Javi, mijn 'chef vd werkplaats' is t ie 'muy apañao', (heel handig) en ze hebben ermee gescheurd op de snelweg om te kijken of alles goed ging en jongens...dat ging goed!

Dussss mijn auto is vandaag al klaar, én het kost een bom duiten minder. Weet nog niet precies hoeveel dan wel maar dat hoor ik maandag als Javi er weer is. Ze gaan mijn auto buiten zetten zodat ik hem op kan halen. Een keer, vanmiddag of zo. Want ik heb nu dus twee auto's hier...kan ik heeeel veel dozen meenemen hahaha...

Ik hoop dat er geen vervolg komt op dit verhaal... en jullie hebben gelijk wat Andaluz erbij geleerd...

pech

Wat een pechdag. Het begon vanmorgen al. Wij hebben hier gasflessen, en een geiser voor het warme water. En altijd als je net met je haar in de shampoo onder de douche staat is het gas op....zo ook vanmorgen.....

Toen lopend naar school want we zaten zonder auto..en vanmiddag zouden ze de auto buiten zetten zodat ik hem op kon halen maar daar stond hij niet..dus ik lopend, door de regen naar de bushalte (het regent hier nooit maar nu wel), (weer niet de dozen mee naar huis)...Fran lopend uit school gehaald en toen naar de garage gebeld. Het probleem is groter dan ze dachten de cilinderkop is (koppakking heet dat bij jullie zie ik net) vervormd. Hij is dus te heet geweest terwijl hij dat niet aangaf (wel olie gaf ie aan). Dat gaat weer een hoop geld kosten!!! En we hebben zeker tot dinsdag geen auto.... BAH BAH BAH

Vanavond heb ik geregeld dat we met Freya meerijden naar het kindertheater, en daarna zien we wel weer...

 Update; GELUK

We waren dus met Freya en Alvarito naar het kindertheater en dat was leuk. Bovendien zei Freya dat ze twee auto's voor de deur heeft. (Haar partner is er door de weeks niet, en in het weekend gebruiken ze ook eigenlijk maar 1 auto). En ze bood aan dat ik er een kan lenen. Lief he! En heel fijn, dat scheelt een hoop geregel en geloop. Wat zijn we afhankelijk van die hutauto! De weekboodschappen, naar de paarden zaterdags, naar het werk (al kan dat ook wel met de bus) en al zo wat meer..Dus nu hebben we een witte Ford (Fiesta denk ik?) voor de deur. Super.

eentje

In mijn auto gingen lichtjes branden die niet horen te branden. Kerstsfeer....nu al...

En fin, nu staat ie bij de garage en vervangen ze het waterreservoir, dat lekte, en ze zetten de distributieriem strakker. Ik heb gisterochtend de auto daar gebracht want ze zouden het onderdeel gisterochtend binnenkrijgen. Dat was ook zo, maar er ontbrak een dopje of een slangetje, weet ik wat, dus het water stroomde er net zo hard weer uit en ik moest de auto laten staan op de garage.

Nu staan hier vier dozen met spullen te wachten op ons....die ik dus niet mee naar huis kon nemen...

Collega Jesus nam me mee uit t werk en zette me af bij school alwaar ik Fran opgehaald heb en daarvandaan zijn we naar huis gelopen. (10 minuutjes) En vanmorgen zijn we weer lopend naar school gegaan en daarvandaan heb ik de bus gepakt naar het werk. Nu staan hier dus nog steeds die vier dozen die we niet uitgepakt hebben. Tenminste, ik wel, ik heb ze herpakt...twee met spulletjes die Fran niet mag zien die ik hem ooit ga geven (met sinterklaas/kerst/drie koningen) en twee met spulletjes die we wel eerdaags uit gaan pakken samen. Veel kleren voor t jochie, mooie stoere schoenen (!!), paardrijlaarzen (voor over vier jaar hahaha), wat speelgoed en vreetwerk. Ik ben gek op hollands snoep. Spaans snoep vind ik helemaal niets aan. Zoete kledder! Ik ben gek op drop en kaneelsnoep, oud hollands snoepgoed zeg maar. Nou zit er dus ook een zakje kaneelkussentjes in, en een zakje kaneelstaafjes. En het zakje kaneelkussentjes heb ik eruit gehaald. (foei)

Als je een heel zakje kaneelkussentjes (of staafjes) op eet, achterelkaar, dan zit je de volgende dag verstopt. (Ervaringsdeskundige) En dat wil je niet, bovendien wil je er ook lang van genieten. Dus neem ik er eentje.....

en nog eentje

en nog eentje

en nog eentje

en nog eentje

en nog eentje

en nog eentje

en nog eentje

en nog eentje.....

en waarschijnlijk nog wel eentje...

Vanmiddag, als de auto klaar is neem ik de dozen mee naar huis, maar ook dan kunnen we niet tot uitpakken overgaan want Fran heeft voetbal tot vijf uur en daarna hebben we een uur om te eten en dan gaan we al weer naar het kindertheater. (Dat is nog twee keer; vandaag en volg wk donderdag) Op de terugweg stort Fran in dus dat uitpakken gaan we morgen pas doen!

en nog eentje...

cadeautjes

Vanmiddag is de vrachtwagen aangekomen met een verrassingsvrachtje voor ons. Ik heb het nog niet gezien want ik ben 's middags nooit op het werk, en ik wil het niet ophalen waar Fran bij is want Sinterklaas heeft ook gebruik gemaakt van de vrachtwagen om zijn cadeautjes te vervoeren.....spannennnnnd!!

Vanmorgen had Fran een klein cadeautje en pepernoten in zijn schoen!!! glunder glunder..

Dat is wel een dansje waard...

herrie

Soms ben ik best een bitch. Fran was een beetje vervelend. In de open haard porren terwijl ik aan de telefoon zat, niet zijn broodje op willen eten, brutaal.... Dus ik zei; 'Niet meer eten? Dan ga je maar naar bed'. (Het was kwart over 7, normaal gaat ie om half 8, kwart voor 8) Maar dat viel helemaal niet in goede aarde; hij ging niet. Dus ik zei terwijl ik naar beneden ging: 'OK nou veel plezier dan he!' En ging beneden op bed wat liggen lezen.

Het bleef even stil en toen ging het van triptriptrip op de trap. Met dikke tranen, kwam ie bij me op bed zitten en maakte zijn statement: 'Ik wil bij papa slapen!'

Dus ik zei: 'OK' en lastte een dramatische stilte in....

'Mis je papa zo?'

'Nee, maar omdat jij dat zei van veel plezier, maar ik was helemaal alleeheeheeen.....' Nog meer dikke tranen.

'Ik vind het niet gezellig als ik boos op je moet worden omdat je niet luistert'

'Nou ik vergeef het je niet!'

'Dat is jammer, maar ik vergeef het jou wel hoor'.

'En Sinterklaas?' vroeg hij terwijl hij bij me kwam liggen, handen warm onder mijn trui, net als altijd als hij troost zoekt.

'Tja, dát weet ik niet hoor, dat merk je vanzelf als je morgen je schoen mag zetten, misschien moet je morgen maar extra je best doen om lief te zijn en een mooie brief maken met een tekening'

'Ja'

vervolg

Berekoud was het vanmorgen op de berg in het bos! Het ijs stond letterlijk nog onder de paddestoelen. 

Er waren er lang zoveel niet als vorige week. Veel verslijmd, anderen aangevreten door wilde zwijnen en anderen afgesneden met een mesje. Dus toch. Bovendien waren de paddestoelen ouder dan vorige week. Toen had het pas geregend, en sindsdien niet meer, dus ik denk dat ze toen net allemaal de grond uit geschoten waren.

We sneden de jonge paddestoelen af. De ouderen hebben kleine maden of zijn slijmerig.

We hadden er een heleboel. Thuis heb ik me aan het schoonmaken gezet en dat is nog best een heel werk. De spons moet eronderuit, het velletje van boven moet eraf en goed controleren op wurmpjes. Ik ben nog lang niet klaar, maar ik heb er al wel eentje geproefd. Met een gesnipperd knoflookje, beetje zout, beetje peper en een beetje olijfolie in de pan; Heerlijk! Zachter dan champignons, of oesterzwammen. Als het goed valt morgen een maaltje. Vast wel. Heb nu al trek!

Update; zóó'n kramp in mijn buik....... grapje...

We hebben net paardgereden. Ging goed. Fran ook heel goed. Was leuk!

Nu heb ik wat paddestoelen op 'n rooster in de oven liggen om te drogen. Heel zachtjes de oven aan tot ie een graad of 50 is, deurtje op een kier en drogen maar. Dan kan ik ze bewaren, want het is veel te veel om zo ineens op te eten.

Morgenstond...

Da's leuk wakker worden zo!

'k heb hiernaast een foto-albummetje gezet van het afgelopen jaar. Even klikken op the 'pianoman'

Katastroff

In de schouwburg zaten we vanavond weer, want er was kindertheater. Héél leuk gedaan dit keer. Het heette Katastroff Circus. Veel bekenden gezien ook vanavond. We zaten tussen Freya, Alvarito en zijn Opa, klasgenootje van Fran, aan de ander kant Abril en haar moeder en zusje Vera en vóór ons; Marga, met haar twee kinderen. Dat was erg leuk dat ik haar weer eens zag. Zij is de dochter van Máximo waar ik jaren bij gewerkt heb in de autoverhuur. Ze hebben mij geregeld ook voor een dochter van Máximo gehouden. Hoe ze daar bij kwamen weet ik niet want ik zie er toch echt niet spaans uit maar misschien door de manier waarop hij met mij omging, of omdat zijn vrouw een blonde Franse is, dat ze dachten dat ik daar meer op leek of zo?? Net zoals ze me nu vaak voor de vrouw van de baas houden. Maar dat is meer aannemelijk omdat dat ook een Hollander is. 

Maar waar was ik gebleven, bij Marga. Ze is de helft van een tweeling. De andere helft woont in Zwitserland. En zijzelf heeft twee keer jarenlang in Engeland gewoond en dat zou ze nu ook wel weer willen (ze is al weer 8 jaar hier en heeft nu twee kindjes, de oudste is net zo oud als Fran en de tweede is 3 jaar). Heel gezellig om bij te kletsen. En Máximo leeft ook nog. Moest ik even vragen want het is zo'n ontzettende zenuwenlijer dat ik altijd dacht dat ie er op een dag gewoon bij neer zou vallen. Maar het schijnt dat ie nu wat rustiger is. Hij is met zijn vrouw op vakantie, met een bejaardenreis mee. Zo oud is hij toch nog niet, even tellen 57, was hij toen, ja nou ja dan moet hij nu een jaar of 70 zijn. Hij had het al een keer aan zijn hart. Lag ie twee dagen in het ziekenhuis, werd ik aan zijn bed ontboden. Zat ie in pyama met aktentassie open ernaast en alle papieren over het bed verspreid en de telefoon aan zijn oor gekleefd. Later nam hij mijn collega Alberto kwalijk dat die hem niet op was komen zoeken. 'Carola was toch ook geweest...' Helemaal niet vrijwillig, hij had me gewoon ontboden!!! Zo was hij dus. Leuk zoals alle herinneringen weer boven komen bij zo'n ontmoeting.

Op het werk had ik ook een leuke ontmoeting. Een meneer die kopersulfaat kwam kopen en toen vroeg of ik uit Nld kwam. Hij vertelde dat hij vier Welshponies gekocht had in Nld. En zo hadden we het opeens over paarden en ponies. Hij heeft ze op de Club Hípico staan in Viator en het zijn vooral heel goede springertjes, of ik eens wil komen kijken. (Daar waar ik eigenlijk zou moeten gaan rijden als ik nog iets bij zou willen leren). Leuk toch.

sheba

Goh, wat heb ik in twee dagen veel geleerd over paddestoelen! Ik heb het vraagstuk ook op een forum losglaten van micologia. Spaans paddestoelen forum. En die zeggen dat het Suillus is, dat zeker. En dan wel de S. Granulatus of misschien de S. Collinitus, maar hoogstwaarschijnlijk die eerste. (Had ik zelf inmiddels ook al aan gedacht). Beide eetbaar. De een zegt dat ie niet zo bijzonder lekker is en een ander is het daar niet mee eens... Vooral als je ze eerst laat drogen waardoor het aroma beter tot zijn recht komt. En lekker om soep van te maken, of bakken met een beetje peper en zout en een gesnipperd knoflookje...

Ik moet de jonge harde paddestoelen nemen, die zijn het lekkerst, ze afsnijden met een scherp mesje en niet plukken...kijken of er geen maden in zitten en verzamelen in een mandje, niet in een plastik zak, zodat de sporen uit kunnen wapperen... Niet mengen met andere soorten die misschien wel giftig zijn in het mandje...en de sporen eronderuit halen want die kunnen bitter zijn. Als ie wat slijmerig is van boven (als het veel geregend heeft) dan moet ik dat er ook afhalen. Het komt helemaal goed...U hoort het van mij (hoop ik dan) :-)

Fran gaat goed en de twee katten ook. Simba kan al een heleboel zelf inmiddels. Zelf op de bank springen, zelf de trap op en af, zelf op bed springen (en erin kruipen). Van armoe slapen we dus maar even met de deuren dicht...Net was ik Fran naar bed aan het brengen met de deur dicht, was ik vergeten míjn slaapkamerdeur dicht te doen. Ging ik weg bij Fran, even door mijn slaapkamer om zijn kleren in de wasmand te gooien, lag daar dat zwarte duiveltje in mijn bed onder het witte dekbed, met zijn kopje op het witte kussen als de koning van Sheba...(geen tijd voor een foto want hij huppelde meteen weer achter me aan toen hij me zag...)

We kunnen Manu en Simba al rustig samen binnen laten ook als we gaan werken. Ze maken elkaar niet af al is Manu nog steeds allesbehalve vriendelijk..Die kleine kan ook al beter zien, of de motoriek is gewoon beter nu, hij kan voetballen met een knikker, daar snapte hij eerst niets van. Achter een een touwtje aan, in je voet bijten die onder de dekens zit en die volgen als je ergens anders een hobbel maakt. Ik heb gelukkig maar op een plaats gordijnen waar hij bij kan en die kunnen wel wat hebben. Hij sprong vanmiddag in/voor de open haard die nog een beetje brandde en ging op het randje zitten soesen..

Ik ga ook soesen....

terug

We moeten binnenkort absoluut nog een keer terug naar 't bos want ik kreeg antwoord van Chiel van www.gratisadviseurs.nl

Ik ben er vrijwel zeker van dat het een Suilus-soort is (waartoe o.a. de gele ringboleet behoort) Dit zou een Mediterrane soort uit dit geslacht kunnen zijn. Alle soorten zijn eetbaar. zie ook http://www.entoloma.nl/html/boleten.html
De bittere boleet, heeft een steel met een duidelijk netwerk er op. Trouwens, als een boleet lekker ruikt en smaakt, kun je hem altijd eten. De enige giftige boleet is de satansboleet, en die heeft een net op de steel, rode porien en een onaangename geur en smaak.
succes, groeten
chiel

Ik ga vast lekkere recepten zoeken op 't www!! Tjonge, wat handig toch, internet!

herfst

Even voorbij het parque eólico, met de windmolens, nou ja, na 7 km over een onverharde weg, is er bos, en daar waren we vanmiddag. Het was fris, heel zonnig en echt herfst want het stond er echt VOL met paddestoelen. En ik dacht dat hier niet zo veel paddestoelen waren...

Met deze boleet stond het hele bos vol, en ook witte paddestoeltjes en stuifzwammetjes en grijze paddestoeltjes....

Ik heb er 1 afgeplukt, om op de foto te zetten, want ze zien er zo lekker uit, en ze ruiken ook lekker, maar ik weet niet of ze eetbaar zijn. Iemand een idee?

Ik doe een gok, volgens mij is het een bittere boleet en die is niet lekker. Zal ook wel niet want anders waren ze wel al geplukt door iemand anders. Denk ik zo. (Hoewel komen daar ooit mensen??)

Wij hadden er in ieder geval een leuke middag. Ook nog hout gesprokkeld dus het kan weer wat avondjes koud worden. Dan stoken wij de open haard. (Gebeurt 10 keer in het jaar)

The eagles

'Mama, mag de muziek nu uit?' 'Ik moet huilen van deze muziek!'

top dagje

Weet niet wat het is maar ik krijg nooit genoeg van San Jose. Vooral als het zulk mooi weer is als vandaag. We gingen Madame Cobaya de cavia de laatste eer bewijzen en dat was nog best een beetje plechtig. Nou ja, bijna. We groeven een diep gat op een heel mooi plekje. Toen wou Fran Madame nog even aaien, maar dat werd hem een beetje te veel, dus hij deed gauw de deksel op het doosje en 'gooide' hem bijna in de kuil.

We zetten het kruisje er bij en maakten het gat weer dicht. Zie wat een uitzonderlijk mooi plekje! 

Fran heeft er zelfs een klein hofje omheen gemaakt. 

Daarna gingen we lekker in de duinen spelen (verstoppertje, tikkertje, hagedissen zoeken) en daarna daalden we af naar het strand waar we ook nog een hele tijd gezeten hebben. Het was heerlijk weer! 

Fran heeft Tarzan gespeeld, is ie heel goed in!

En op de terugweg zijn we nog even langs Madame Cobaya gelopen want dat wilde Fran graag. Er was veel bezoek bij het grafje geweest zagen we aan de voetsporen in het zand. 'Dag Madame' zeiden we en Fran had het weer even moeilijk (en daar kreeg ik dan weer stiekem een brok van in mijn keel)

Daarna hebben we lekker paardgereden. Niet zoals we zagen; op het strand, maar gewoon bij Louisa. Voor het eerst samen in de les. Ging goed hoor!! Ik reed op Abril maar heb ook Apache en Nilo gegaloppeerd om hen 'wakker' te maken voor de dametjes Alba en Noelia die nog niet zo lang rijden. Fran heeft nog niet gegaloppeerd.

Coran is verkocht aan de desert riders in Tabernas. Jammer, maar hij was ook niet erg rendabel voor Louisa..Daar kan ik hem nog wel eens opzoeken en een mooie buitenrit maken!!

druk

We hebben weer nieuwe steunzooltjes voor Fran in de maak. We hebben er 135 lange minuten voor in de wachtkamer gezeten en met vijf minuten bij de dokter stonden we weer buiten. Zijn voeten staan iets beter, hij hoeft nu alleen nog maar een boog onder z'n voet en geen verhoging aan de binnenkant van z'n hak. Gelijk even langs de orthopeed met het nieuwe recept en maandag kunnen we ze ophalen.

En toen waren we moe en was het donker en hadden we honger en wij niet alleen, de poezen ook zo bleek toen we thuiskwamen. Gegeten, was binnen gehaald, verhaaltje gelezen, Fran naar bed en weer een dag voorbij. Het katje was niet blij, zo lang alleen thuis, hij ging heel hard krijsen toen ik Fran naar bed ging brengen. Nu ligt hij tegen mijn buik te trappelen en op mijn trui te zuigen met een volle buik pap. Mist mama poes.. Volgens mij is ie ook pas een week of vier en een half, vijf hooguit. Maar hij redt het wel.

ÍEW

'ÍEW' zei Simba toen Fran per ongeluk op zijn pootje ging staan. Niets aan de hand verder maar Fran begon te huilen omdat ie hem pijn gedaan had. En even later zei hij dat Simba nu vast zijn vriendje niet meer wilde zijn. Dat heeft Simba zelf even rechtgezet door met Fran z'n veters te gaan spelen. Wel goed zo'n vriendje dat luid en duidelijk laat merken dat je hem zeer doet en meteen laat merken dat ie toch je vriendje nog is.

Manu doet nog wel lelijk tegen hem maar ook daar laat Simba zich niet door ontmoedigen. Hij gaat op zijn rug liggen als de dreigende poot van Manu in de buurt komt en dan springt ie net zo hard weer op om rare bokkesprongen te maken, als ie weer weg is. En Manu maakte vanmorgen ook rare sprongen met de veters van Fran z'n schoenen. Dát was lang geleden! Ik zie ze straks nog wel samen voetballen met een knikker..

amigos

Fran en Simba

Mme

Fran is de hele dag mee naar het werk geweest vandaag. De vrije dag van allerzielen/heiligen was doorgeschoven naar vandaag voor de scholen. Normaal gaat ie dan even mee en dan breng ik hem naar de crêche maar hij was lief en rustig en we waren toch maar saampjes dus hij is de hele ochtend bij me gebleven. Op de terugweg hebben we kittenvoer gekocht want dat guppie is nog vreselijk klein.

Fran was druk hem dat te geven toen ik zag dat Mme Cobaya dood was. Ik heb het hem verteld en laten zien en toen moest hij wel een beetje huilen. Ik had hem al wel een beetje voorbereid want het zat er wel in dat ze het niet lang meer zou maken. We gaan haar in een doosje doen en begraven op San Jose, op een mooi plekje in een van de duinen. (Hier kom je überhaupt de grond niet in, zo hard!!) Eigenlijk mag ze niet begraven van Fran want hij wil af en toe nog naar haar kijken.... We hebben afgesproken dat we af en toe naar de foto's gaan kijken en hij mag haar nog een keer zien als we haar gaan begraven (tot zo lang zit ze goed verpakt in de vriezer :-S, maar dat weet Fran niet, je moet wat, we kunnen pas zaterdag of zondag naar San Jose...)

Het katje is Simba genoemd en heeft netjes zijn behoefte op haar bak gedaan, hoefden we maar te wijzen en dat ging meteen goed. Het valt wel net samen zeg. Katje erbij, en prompt overlijdt de cavia. Fran moest gisteren ook al huilen omdat het katje geen moeder meer heeft. Dat vond ie wel heel zielig dus toen heb ik hem de verantwoordelijke taak gegeven voor hem te zorgen alsof híj zijn vader of moeder is. En dat vond ie dan wel weer heel stoer.

Manu is er nog niet echt blij mee maar ik heb goeie hoop dat dat wel goed komt.

millares

Vandaag waren we even terug in de kopertijd, ongeveer 5000 jaar geleden, we waren in los Millares.

Overblijfselen uit een heel oud dorp. Een gedeelte hebben ze nagebouwd zoals het vroeger ongeveer geweest moet zijn. Leuk.

Het was heel mooi weer (mijn tijk is droog),maar tussen de middag was het even bewolkt. We zouden meegebracht eten opwarmen maar uiteindelijk hebben we dat bij ons op het terras, toch weer in de zon, opgegeten. Nog wel wat granaatappels mee kunnen nemen. Ik bedoel als alles achter hekken staat en deze erbuiten, dan mag dat. Vind ik. Heel erg rijp, heel erg lekker!!!!

Later nog even lang het strand gewandeld.

Miek was ook mee en zij had een probleem. Dat probleem was gisteren op haar patio gezet door iemand en het miauwde heel zielig..En ik wou dat probleem niet zei ik haar gisteravond door de telefoon.

Dus kwamen we vanmorgen langs om Miek op te halen zat dat probleem nog heel hard te mauwen. En het was tam, en kroop onder de deur door om achter ons aan te komen toen we weggingen. En nu ligt het hier thuis met een bol buikje in een kratje op een deken te slapen. :-S

Afgepeigerd want Fran vindt hem helemaal geweldig.

Met Mme Cobaya de cavia gaat het niet zo goed. Ze had een soort toeval vanmiddag. Nu zit ze weer overeind en knabbelt ze een granaatappeltje mee maar ze ademt nog steeds heel zwaar. Ik weet het niet, ze is al een week of twee een beetje raar.

Gere

Net ontdekt dat ik laatst een film van Richard Gere heb gekregen.

Die ga ik dus zo maar eens kijken.

Weet zo niet welke, but who cares?

Het is altijd leuk om een paar uur naar meneer Gere te kijken, maakt niet zo veel uit wat hij zegt.

tijk

Het regent, en het is koud. We hebben de open haard aangemaakt, gezellig. Eerste keer dit jaar. Vanmorgen heb ik de tijk van mijn matras gewassen. Wat een operatie zeg.

Ten eerste is de rits kapot dus die moet ik straks helemaal dichtnaaien ipv dichtritsen...

Ten tweede past ie niet in de wasmachine dus toen heb ik hem in de badkuip gewassen. Zwárt was het water, drie badkuipen lang, daarna werd het helderder. Allerlei viezigs was er al in die tijk getrokken, steeds met een doekje en wat water schoon gemaakt, maar dat werkt niet echt. Vorige week had Fran zijn maaginhoud nog een keer uitgestort over het matras en ja natuurlijk, dat hebben we toen schoongemaakt, en de matras nog maar weer een keer omgedraaid maar het werd echt wel tijd voor een grondiger beurt. 

Ten derde was de tijk bijna niet te tillen toen hij nat was, ik heb hem met veel moeite over de tuindeur gehangen tot ie wat uitgedropen was. Toen was hij licht genoeg om over de waslijnen te 'draperen' zonder dat die bezweken.

Ten vierde ging het toen regenen dus nu hangt ie binnen over een deur te druppelen. Maar goed dat we hier tegels op de vloer hebben. Hopelijk wordt het morgen beter weer.