knisperig

'Nee hoor, ik ben niet verliefd'. (Die vraag kreeg ik) :-) ...(Helemaal geen tijd voor)

Het was gewoon een mooie dag. Net als vandaag. Na dat benauwde bewolkte weer is het nu koud, knisperig droog en super zonnig. (morgen voorspellen ze weer wolken en regen).

Vanmiddag gaat Fran voetballen na school dus dan haal ik hem pas om 5 uur op. Ik ben zelf om drie uur klaar en dan ga ik de weekinkopen doen. Als Fran gehaald is gaan we samen eten (ik denk spruitjesstamppot), en om half 7 begint het kindertheater. We gaan 'Jonas en de Wallevis' kijken. Druk dagje dus, maar wel leuk.

klik klak

Het is 11 graden, koud (!), en zó mooi helder zonnig vanmorgen.

Ik stap met mijn pas gerepareerde zwarte laarsjes van al wel minstens 100 jaar oud door de straat

klik klak klik klak

Het wordt een stralende dag!

Saipem 7000

met dank aan Miek!

Nog even over dat enorme platform  waar we zondag uitzicht op hadden:

Het is de op 1 na grootste kraanboot ter wereld en hij heet Saipem 7000. Hij ligt hier omdat er een gasleiding van Almeria, Spanje naar Algerije gelegd wordt! Daarbij zijn inmiddels 4 doden gevallen. Er zijn meer dan 450 mensen aan boord en ze leggen per dag ongeveer 3 km 'gasoduct' aan. Op het laagste punt is dat wel 2160 meter diep!

Broer van

Heb weer eens met de broer van op MSN gezeten. We houden contact, niet vaak, maar af en toe. Vind ik best belangrijk, zijn toch Fran z'n roots en mocht *** echt die kant uit willen met Fran in de vakantie...is het beter daar wat contact te hebben.

Ik vroeg:'Hoe gaat het nu met je moeder, ik hoorde laatst dat *** aan Fran vertelde dat ze zo ziek is?'

'Ziek, helemaal niet, het gaat juist heel goed met haar!'

Waarom liegt iemand nou over zó iets tegen zijn zoon? Snap ik helemaal niets van! En broer ook niet.

Fran krijgt er ook een handje van en daar ben ik helemaal niet blij mee. Dan verzint hij dingen om interessant te doen. Hij zegt dan, als ik hem er op wijs, dat het een grapje was. Dus zei ik tegen hem dat hij dat er dan wel meteen bij moet zeggen. Want grapjes zijn om te lachen en als niemand weet dat het een grapje is dan lacht er niemand om en is het gewoon een leugen. Hopelijk leert hij het af.

Laatst liepen er door de hele keuken cacao-sporen, maar hij had echt géén extra cacao in zijn melk gedaan. Met een: 'Fran, Sinterklaas weet álles hoor!!!' heb ik me er toen vanaf gemaakt.. Daar komt Sinterklaas nog wel op terug, met een gedicht in de schoen!!! Maar moeilijk vind ik het!

nixen

We zijn vandaag aan het nixen, en we waren ook even naar de vuurtoren v Almeria. Even luchten. Er ligt een enorm platform in de haven v Almeria. Je zou het zo op de foto niet zeggen maar het is enorm, beneden aan het platform liggen twee sleepboten die je hier op de foto als speldeknopjes kunt zien.  

paarden

Fran is weer ok. Goed gegeten, nergens last meer van. We hebben vanmorgen niet veel gedaan maar vanmiddag zijn we naar de paarden geweest. Lekker gereden en Fran ook. Hij mag vanaf de volgende keer beneden bij ons meerijden. Wij doen het heel kalm aan hoor. Ik met Coran de allergrootste voorop en dan steeds kleiner erachter. Galopperen doen we omstebeurt, of soms een goeie met een beginner erachter zodat ie het kan leren door erachteraan te hobbelen, draven soms ook zo. Als de helft met de beugels uit rijdt moeten degene die er nog niet aan toe zijn ze gewoon aan houden. Ik leer er niets bij maar ik rijd wel lekker.

Als ik ook wat wil bijleren moeten we naar Viator, ongeveer net zo ver weg, maar daar is het weer moeilijker om tegelijk met Fran te rijden. Daar zijn ook wel lessen voor kleintjes maar niet gelijk met de paardenlessen. Misschien doen we dat als hij wat groter is en zich ook wel een uurtje zelf op de manege kan vermaken met de andere kinderen. Waar we nu rijden is dat ideaal, hij begint iets later dan ik, dan mag hij helpen pony-poetsen terwijl ik de les begin en hij is ook iets eerder klaar dan ik en dan kan hij met de honden en de ponies en de andere kinderen spelen, meestal komt ie met nog wat kinderen naar de piste beneden toe. Je hebt daar geen grote wegen, alleen de oprit die overgaat in onverhardde weg en hij vermaakt zich er altijd prima. Moest vandaag een half uur op hem wachten want hij was nog helemaal niet uitgespeeld.

Waar we nu rijden is eigenlijk gewoon een familie met 7 ponies en 5 paarden. De vrouw des huizes is van de paarden en geeft les aan degenen die 'zelf kunnen draven en sturen', en ze heeft een meisje voor de beginners/pony-lessen/ritjes. Allemaal heel gemoedelijk en relaxed. En met een groot terrein, boven een piste voor de ponies en beneden een enórme piste voor de paarden. Kijk maar: http://www.poniclubalmeria.com/ en http://ponipark.com/

ziekjes

Gisteravond had Fran pijn in z'n buik toen hij naar bed ging dus mocht ie bij mij in bed liggen. Met het gevolg dat we om twaalf uur samen in een volgekotst bed lagen. Fran schoongemaakt, in z'n eigen bed gekieperd en toen alles verschoond. Hij sliep meteen weer verder en vanmorgen leek er niets aan de hand, voelde hij zich goed.

Maar om half 2 werd ik gebeld door de juf dat hij zich niet lekker voelde en misselijk was dus toen heb ik hem opgehaald. Nu ligt ie ziek te zijn op de bank. Met sap voor zijn neus en Doraemon op de televisie. Hij voelt ook een beetje warm.

Ze hebben regen voorspeld voor het hele weekend dus we gaan binnen bankhangen en uitzieken!

update: Fran is weer beter. Heeft gistermiddag op de bank liggen gloeien en slapen. Vanmorgen weer helemaal het heertje. En de zon schijnt!!! Maar het waait wel hard. Heb Fran bijna helemaal kaal geknipt en hij is een hele tijd in bad geweest met het playmobiel piratenschip.

t zit hoog

Op de terugweg van het kindertheater is Fran moe, op!; 

'Ik wil de gordel niet om'

'Jawel Fran, dat moet echt hoor'

'Voor als de politie het ziet? En wie krijgt er dan een bekeuring, ik? Of jij?

'Dan krijg ik een bekeuring'

'En moet ik dan bij papa wonen?' (de tranen springen in zijn ogen)

'Nee, een bekeuring is dat je geld moet betalen voor straf, niet in de gevangenis joh'

'En met papa dan?'

'Het ligt eraan hoe erg het is wat je doet, of je alleen een bekeuring moet betalen, weinig geld of heel veel geld, en als je iets ergs doet dan moet je naar de gevangenis, voor eventjes, of voor heel lang'

'Maar wat papa zei was toch niet waar!!! Waarom moest hij dan ...' (tranen biggelen over zijn wangen)

'Omdat het erg is wat hij zei.., maar dat was maar 1 nachtje hoor, kom, ben je zo verdrietig?'

psych

Zo zeg, ik voel me wel een beetje uitgeknepen nu. We waren vanmorgen bij de psycholoog. Eerst moest ik mijn verhaal vertellen. Niet alleen wat er gebeurd is, maar vanaf het begin met *** samen. Tjonge, alle mooie en smerige details wilde ze weten, om een beeld te krijgen hoe zijn vader is. Ze gaat misschien ook nog naar onze eigen psychologe bellen over Fran.

En daarna was Fran aan de beurt. Hij geeft goed weer wat er gebeurd is en hij geeft in het algemeen geen positief beeld van zijn vader. En/maar hij heeft er geen traumaatje van. Ze zegt dat het wel duidelijk is wat er gebeurd is maar er zijn geen blauwe plekken om het maar even eenvoudig uit te drukken. Dus zegt de psychologe; je zult er waarschijnlijk geen/weinig extra voorzorgsmaatregelen doorheen krijgen, 'ze' willen eerst 'schade' zien.  

Misschien gaat het Fran wel zo goed omdát hij zijn vader maar zo weinig gezien heeft de afgelopen 10 mnd. en door jouw houding naar hem toe, zei ze nog, maar dat kan ze niet in haar verslag zetten want dat is maar een gis. ' 'Maar als dit aanhoudt wel direct weer aangeven hoor, want natuurlijk kan dit op lange termijn wel schade doen', sloot ze af. 'Het is een heel vrolijk en open jongetje en dat willen we graag zo houden!!' En zo is dat!

Duss maar kijken hoe dit afloopt. Als *** er maar genoeg van schrikt om het NOOIT meer te doen! Als we dat bereiken dan is dat al heel wat. (*** schreef in zijn verklaring dat hij het allemaal nooit gezegd had of zou zeggen. Hij zou nooit iets zeggen dat schadelijk zou zijn voor zijn zoon. Waarschijnlijk kwam er toen spontaan een aureooltje boven zijn hoofd, o nee, een donderwolkje want de rechter geloofde hem niet. Hij zei bovendien dat hij helemaal niet alleen met Fran geweest is in November en December, alleen met mij er bij, tja, dat was een beetje dom want dat was al weerlegd in de rechtzaak over de omgangsregeling).

Nou ja. Fran was weer blij want hij kreeg ballonnen en een Mc Donalds computerspelletje. En toen hij even op mij moest wachten terwijl ik met de psychologe praatte heeft hij voor iedereeen daar op kantoor mooie tekeningen gemaakt. Ze hingen door het hele kantoor heen toen ik weer boven kwam. Allemaal blauwe monsters..

O, en het goede nieuws; *** is in beroep gegaan op de omgangsregeling maar alleen over het geld. Hij legt zich overal bij neer, hij wil alleen minder alimentatie betalen. Nou ja, zal mij een worst wezen als ie daar wat mee bereikt (wordt de advocaat wat later betaald :-) ) maar Fran blijft dus nu officieel bij mij wonen!

Leuk

Post hadden we vandaag, vol met leuke herinneringen. Dit was in Noord Spanje. Hebben we onze longen uit ons lijf geschreeuwd op de rand van een afgrond, lekkerrrr!!! Op de achtergrond Tarragona.

De film die er bij zat hebben we ook al bekeken. Een van Dijk produktie! :-)  Mooi!

We kregen ook een leuk sms-je; Freya heeft entree's gehaald voor het kindertheater in Roquetas, vijf donderdagavonden om half 7, voor ons ook, leuk!!

Fran heeft gevoetbald na school, daarna gingen we meteen door naar de bieb even boeken wisselen en daar zat ie uitgebreid te gapen. Kapot op! Maar hij vindt het wel steeds leuker, het voetballen.

Drie (!) e-mails van *** met de vraag wat de dokter zei van Fran z'n ogen (Ik mail hem altijd de dingen die met Fran gebeuren namens Fran, de belangrijke dingen dan: 'Hallo Papa, ik heb er een tand uit', rapportcijfers etc). Hij was bezorgd. Voor het eerst dat ie terugmailt. Tjonge.

Morgen naar de psych van het gerecht.

freubelen

Gisterenmiddag weer bij de paarden geweest. Dit is Fran met Coran en Abril. Het was leuk.  

Vandaag zijn we aan het freubelen. Ik heb schoongemaakt, Fran heeft buiten zitten spelen en we gaan straks nog even een stukje lopen of zo.

We hebben ook een monster gemaakt van papiermaché. kijk...

ENG HE

slechte soap

En wéér hadden we *** aan de telefoon vandaag. Hij zat weer zo vaag te doen aan de telefoon tegen Fran, dat ie hem wel wilde zien maar dat ie nu aan het werk was. Dus ik nam de telefoon over van Fran en zei; 'als je nu eens een dag en een uur noemt wanneer je hem wél wilt zien ipv dit gedraai de hele tijd'....

Blijkt, hij heeft de uitslag, wil Fran graag zien, en ook graag het hele weekend en de helft vd vakanties. Volgens hem zal hij ook goed voor eten zorgen en thuis blijven de hele dag en nacht (heb ik hem gelijk even op het hart gedrukt) maar hij wil niemand vragen om hem op te halen (vanwege het straatverbod moet iemand anders dat doen). Daar schaamt hij zich voor. (Hij wil zeker dat ik hem weer kom brengen, maar ik vind het wel handig om een getuige te hebben dat ik hem meegegeven heb en wanneer hij weer terugkomt). Zíjn probleem dus en dat heb ik hem ook gezegd. 'Vraag die jongen dan die bij je inwoont of hier de achterburen om Fran even te halen'. Schaamt hij zich voor! (Als ik zie dat het goed gaat vind ik het prima om hem weer te halen en te brengen maar eerst maar eens even afwachten).

Dáár schaamt hij zich wel voor, maar niet dat hij al die lelijke dingen tegen Fran gezegd heeft, want, zo zei hij; 'Waren we bijna uit de problemen, maak JIJ wéér problemen'. Dus ik zei; 'pardon, IK maak geen problemen!'

'Wie heeft Fran dan naar het gerecht gehaald om allerlei rare dingen te vertellen?' vroeg hij alsof hij oprecht verbaasd was dat iemand anders dat dan zeker aangegeven zou hebben.

'Die rare dingen die komen van JOU ***, Fran herhaalt alleen JOUW woorden' zei ik en legde de hoorn neer.

Moet ie eerst maar eens over na denken.

Fran luisterde overigens allang niet meer mee met ons gesprek, die was meteen weer naar buiten gerend waar hij aan t spelen was voordat zijn pa belde. Arme Fran, die heeft ondertussen wel zin om zijn vader weer eens te zien! Maar vader is te slap om daar iets voor te regelen, dat is toch geen vent, het is een klein kind. Met een hele grote mond. Ik hou er helemaal niet van om zo hard te zijn, zou Fran normaal gesproken al honderd keer zelf gebracht hebben, maar IK DOE HET NIET.

Want waarom heeft ie hem in de tijd tussen 16 juli en nu dan ook nooit willen/kunnen zien, toen ik Fran nog bij zijn deur af kwam leveren? Hij draait en draait maar. Ik hoop dat ie er zelf goed misselijk van wordt!

Leuke middag

Hele leuke middag gehad bij Alvarito en zijn mama. Het was erg gezellig. Moeten we vaker doen!

Fran heeft de hele middag lief gespeeld met Alvaro, niet zo bazig als normaal. Zijn *** belde nog, om half 8 of zo, en ik had de tlf doorgeschakeld staan van thuis. Fran en Alvaro hebben ontzettend zitten ginnegappen samen door de telefoon. Over 'dikke kont' praten tegen zijn vader in het Nederlands en maar lachen. Nou ja, die verstaat het toch niet. Ik kreeg mee dat Fran vroeg of hij vandaag daar heen mocht maar dat zijn vader zei dat hij aan het werk was, dat het morgen wel kan. Maar dat zei hij gisteren ook. Hij belt wel heel veel de laatste week, dus een van deze dagen zal het er toch wel van komen. Zal hij het toch aan mij moeten laten weten anders komt er niets van.

Wij hebben de hele middag zitten praten. Ik ben helemaal niet zo'n prater maar het was erg gezellig. Hele fles rose soldaat gemaakt samen ook. :-) Zij is de hele week alleen met Alvaro, alleen in het weekend is haar partner en papa van Alvaro er ook. Hij werkt veel in het buitenland en vliegt dan de weekenden naar huis. Zij vindt dat ideaal en ik kan me er alles bij voorstellen.

Erg grappig hoe Alvaro en Fran in het Nederlands praten samen. Allebei een beetje krom, maar toch volhouden in het Nederlands. Lachen!

Muis

Gisteren een muis gevangen. In de koffielade op het werk zat een muis en die sprong eruit toen ik de lade open deed om koffie te gaan zetten. Hij nam een spurt naar een doos en sprong erin. Dat zag ik helemaal niet want dat ging veel te snel. Maar ik hoorde geritsel in de doos. Ik pakte de doos en hield hem buiten op zijn kop. Floep floep floep sprong muis weg en schoot twee loodsen verderop naar binnen. Geregeld weer! 

's Avonds belde ***. Misschien gaat Fran er het weekend heen. Niet dat ie al iets tegen mij gezegd heeft, maar dat hoorde ik er een beetje uit. (Ik luisterde met Fran mee)  Fran wil wel, ik vroeg van de week of hij misschien de volgende keer ook bij *** wil blijven slapen, 'als *** het goedvind he', heb ik er bij gezegd, en daar heeft hij nu wel zin in gelukkig. Drie mnd hebben ze elkaar niet gezien! (Omdat *** niet wilde dus he..) Maar goed, dan zal *** eerst moeten laten weten hoe en wat. Vanmiddag zijn we er niet, dan gaan we op visite bij een schoolvriendje van Fran. In principe mag *** hem nu, sinds we de uitslag van de rechtzaak weten om de week halen van 5 uur vrijdagsmiddags tot 8 uur zondagavond, maar dat heeft hij tot nu toe nog niet gedaan. We wachten af..

Hij moet volgens de rechter iemand sturen om Fran af te halen. (Want hij zelf heeft een straatverbod). Maar ik geef Fran natuurlijk niet zomaar aan iemand mee, hij moet van te voren wel even laten weten door wie en wanneer Fran gehaald wordt. Ik ben echt niet sinds we de uitslag hebben iedere vrijdagmiddag met een koffertje voor Fran gaan zitten wachten of hij misschien opgehaald gaat worden. Dat zou ook veel te onrustig zijn voor Fran. We merken het wel. Het moet nu van *** afkomen en niet van mij.

Vanmorgen naar de dokter geweest voor Fran z'n ogen. Dat is zo fijn omslachtig. Moet je eerst een afspraak maken met je dokter, dat kan tegenwoordig gelukkig via de computer (Vroeger moest je dan dus vrij nemen van het werk om eerst op de artsenpost een nummertje te gaan vragen). Via de pjoeter een nummertje gekregen voor vanmorgen half 9, lekker vóór school. Ik was dus wel even wat later op het werk. En ik dacht; 'die dokter kijkt wel even of het nodig is om door te verwijzen', maar nee, zij schrijft direct een verwijzing uit en daarmee moet je weer naar een balie waar ze dan een afspraak voor je gaan regelen bij de oogoloog in het ziekenhuis in Almeria. En daar kunnen we al op 15 dec. terecht..duss

Fran naar school gebracht, zijn juf ook weer even gezien, die loop ik altijd mis omdat Fran eerst naar de voorschoolse opvang gaat. Daar doen ze trouwens hele leuke dingen. Hij had er over de planeten geleerd en tekeningen daarvan gemaakt. En geleerd dat de zon draait en de aarde ook, en ook nog eens om elkaar heen, dat soort dingen, nou, voor een jochie van 5...

Verder nog wat op het secretariaat van school geregeld, ze zijn me 30 euri schuldig, komt goed, gaan ze me overmaken. Hoop ik, dan toch nu. En toen naar het werk. Er is weinig te doen. Zo eerst maar eens schoonmaken hier, dat is wel weer eens nodig.

OOO en ik heb dropjes, uit Nld, LEKKER!!!! Ook even opgehaald vanmorgen, op het postkantoor. Dank Mier!! Lief!

Nog iets, misschien wel helemaal niet bijzonder, maar voor mij wel. We hebben een schoenmaker in het dorp gekregen, dát is goed zeg, en zó goedkoop. Drie paar schoenen laten repareren voor de somme van 7 euro, samen. Anders had ik ze weg kunnen mikken...Een stukje op mijn jezussandalen laten zetten zodat ik hopelijk minder blaren krijg (liep precies een hobbelige naad over de achillespees), een gymschoen die bij een naad helemaal los was en een laars waar ik al honderd jaar lekker op loop maar waar mijn kleine teen bij naar buiten kwam kijken omdat het bovenleer los vd zool was 'gescheurd'. Helemaal mooi gedaan, stukje ertegenaangezet van binnen, je ziet er niets van en ik voel er ook niets van, perfect! Daar kan ik ook lekker mee paardrijden, met chaps erboven ipv die rubber zweetlaarzen.. En nu staat er nog een schoen van Fran waarvan de naad bij de grote teen was losgegaan een maand na aanschaf...koop je dure schoenen kun je ze na een mnd weggooien...Maar deze schoenmaker kan er wel wat mee zei hij, helemaal goed!

Geen foto

Mijnheer Spagetti zat weer op de fiets vanmiddag. En ik mocht geen foto maken. Bij deze dus geen foto... Enne, ze hebben het niet over mij daar op die muur hoor!

woensdag

Volgende week woensdagochtend wordt Fran door de forensisch arts gehoord (heet dat zo in t Nederlands?), de psych van t gerecht, om de geloofwaardigheid van Fran zijn verklaring te bepalen. Ze hebben nl *** ook verhoord en die heeft natuurlijk ontkend maar dat hebben ze niet geloofd. Volgens de advocaat zouden ze Fran niet voor de psych opgeroepen hebben als ze *** wel geloofd zouden hebben/er geen zaak in gezien zouden hebben. Dan zouden ze de rechtzaak stopgezet hebben om Fran verder 'te sparen'. Ik hoop dat we er nu wel door kunnen krijgen dat er meer controle is, hij hem alleen onder toezicht mag zien voorlopig of zo. Dan zijn de andere problemen ook niet meer aan de orde. Dat vroeg ik een jaar geleden ook al maar toen kon daar geen sprake van zijn.

Heb de fiets van Fran weer in orde gemaakt. Allebei de banden stonden leeg. Eentje bleek er hartstikke lek en de andere gewoon leeg. Hij heeft een hele tijd gefietst vanmiddag.

Verder heb ik ook de geiser van Tom weer in orde gemaakt. Per ongeluk goed gedaan. Hij doet het weer.

Het is weer prachtig weer. Na de storm van laatst ging de zon weer schijnen en is het niet meer zo benauwd. Maar we krijgen meer rotweer, zeggen ze, het aankomend weekend. Waarom nou in het weekend????

Verder heb ik de serie 'kinderen geen bezwaar' ontdekt. Wij hebben hier geen Nederlandse tv maar ik zat op 'uitzending gemist' te neuzen op de pjoeter en toen kwam ik het tegen en ik vind het grappig! Dus nu zit ik als ik even niets te doen hebben te kijken. En dan zet ik daar het koptelefoontje bij op zodat Fran gewoon zijn ding kan doen. Maar vaak moet ik hardop lachen en dan schiet hij toe en wil hij het ook zien. Maar hij vindt er niets grappigs aan natuurlijk want daar is hij nog te klein voor...

Vrijdagochtend vóór school gaan we even naar de dokter voor Fran z'n ogen. Kijken wat de pediatra er van zegt en of ze hem door wil verwijzen of het misschien niet nodig vindt.

Zo, u bent weer helemaal op de hoogte!

Storm

Het is kwart voor 3 's middags en het is compleet donker. Opeens hingen er grote donkere wolken en zwiepte de wind door de straat. Wij hebben hier van die groene vuilcontainers op straat; er kwamen er net twee zelfstandig langsrijden met een kilometer of 30 per uur. Ik kon ze niet stoppen, ze gaan vast ergens tegen een auto aan...

De regen is losgebarsten, het zwiept door de straat. Mijn auto staat 5 meter van de deur van de loods maar ik ga er niet doorheen als ik zo naar huis mag...ik wacht wel even....

De straat is in vijf minuten omgetoverd tot een rivier. Het licht zal zo wel uitvallen. Ik kan mezelf niet horen denken van de herrie van de druppels op het dak van de loods. Jammer dat ik geen fototoestel mee heb.

Het flitst nu ook af en toe en de rommel er meteen achteraan, ik ga de loodsdeuren dicht proberen te doen zonder al te nat te worden. Het lijkt wel of de wereld vergaat.

Update 15.45 uur; Toch naar huis gegaan, en ook de bakker van naast ons even thuis gebracht, die komt altijd lopend.... toen het licht uit viel en de regen even wat minder werd zijn we vertrokken. Het systeem van putten is wel frappant hier. Als het hard regent gaat het water er na 5 minuten al niet meer in maar dan spuit het heel hard er uit!! Hoor net op de radio dat we 'alerta amarilla de tormenta' hebben. Geel storm alarm...wat dat dan ook moge inhouden. Maar het wordt al weer wat lichter en Fran en ik zijn veilig thuis. Het ging net goed. Het water is op sommige plaatsen zo diep dat de auto gaat 'stotteren' maar we zijn niet afgedreven hahaha. Gebeurt wel geregeld hoor, auto's die op een 'nat punt' geparkeerd staan en dan letterlijk wegspoelen. 30 liter per m3 is er net gevallen in een uur hoor ik net..

Enne, geen voetbal voor Fran vanmiddag dusss...

wandelen

Het is nog steeds vies benauwd en stoffig weer. Overal rood zand/stof. En de lucht is grijs. Vanmorgen werd het even iets beter. Wij waren wandelen dicht bij de windmolens, in het bos. Was erg lekker.

*** zou 's morgens bellen of Fran kon komen spelen, had ie met hem afgesproken. Maar dat heeft ie al zo vaak gezegd. Hebben we dus niet op gewacht. Hadden we een gemiste oproep thuis om één uur. Kwamen we om drie uur achter. (Hij zal ook niet even mobiel bellen..) Toen had ie zijn tlf weer niet aan staan. Jammer dan.

Fran liet uit zichzelf een fraaie boodschap achter; 'Papaaa, wanneer kan ik nou bij je spélen, ik ben het wel zat hoor!'

Voor mij had ie ook een fijne opmerking. Ik ben een beetje beroerd en snotverkouden. Fran wilde nog vanalles 'smiddags maar ik had het wel gehad en zei hem; 'Laat mij maar een beetje met rust vanmiddag Fran, ik ben een beetje ziek en heel verkouden'. Zei hij; 'Houd het maar vol hoor, dat heb ik toch ook gedaan toen ik verkouden was'. (tja, moeders.... het zijn ook net kerels)

zondag

Zondag de hele dag nix uitgevoerd. Tenminste niet naar buiten geweest. Even de auto gewassen, maar dat was het dan ook. Gelummeld hebben we. Heb twee wassen gedraaid, twee middagfilms gekeken. Fran heeft getekend, en geknipt en met de piratenboot gespeeld. Hij heeft een half uur met zijn vader aan de telefoon gehangen. Ik zag dat *** het was en heb Fran de telefoon op laten nemen.

Toch voelen die twee elkaar wel goed aan, als Fran zin krijgt om zijn vader even te horen krijgt zijn vader zin om hem even te horen. Fran heeft het er bijna nooit over. Maar de laatste twee dagen heeft hij hem weer een paar keer genoemd. *** vroeg gewone dingen. Gelukkig. Fran heeft verteld van zijn tanden die eruit zijn en dat ie nu 'op voetbal zit' en over een spelletje met pinguins en beren, op de computer.

Een slechte verhouding is altijd nog beter dan helemaal geen contact schrijven ze hier. Ik citeer; In extreme situaties zal men voor een moeilijke keuze komen te staan. Maar waarom veronderstellen dat een kind zijn (volgens zeggen) onbetrouwbare, onverantwoordelijke, of anders niet optimaal funcionerende vader of moeder los zou kunnen laten? Van volwassenen verwacht je toch ook niet dat ze hun zieke of onhandelbare bejaarde ouder laten vallen?

's Avonds heeft Fran ook nog een tijd met Opa en Oma geskyped. Dat was wat, de microfoon doet het soms niet goed of zo, we moesten heel hard schreeuwen, jemig!

En vandaag is het maandag, en hebben we lekker weer vrij!!

zaterdag

Lekker gereden vanmiddag. Hop hop hop Coran in galop. Zo leuk dat je gewoon van hand kan veranderen in galop zonder terug te hoeven komen in draf om over te springen met Coran. Beetje de stelling en de beenligging veranderen en hoppetee dan springt hij over.

Coran en Abril stonden naast elkaar vastgebonden om geborsteld en opgetuigd te worden. Coran werd er duidelijk onrustig van. Coran is 20 en ruin, dacht ik, maar in zijn hoofd is het nog een echte hengst. Ik stond er tussen om hem te borstelen en hij was me een partij vervelend, zou hij bijna bovenop Abril springen met mij er tussen.... 1.78 m paard met romantische kriebels is dan best veel paard :-)

In de les geen last van gehad. Heb ze allebei gereden. Eerst Coran en later ook Abril want die is nog niet erg beleerd en we gingen wat balkjes lopen en het meisje wat er op zat had niet genoeg benen om haar eroverheen te krijgen.

Fran ging ook goed, hij reed op Blanquita voorop in de ponyles. Dan maken ze eerst een ritje buiten en hij mocht voorop, helemaal zelf sturen..

Aysha was ook mee. Zij gaat met de hele fam naar Senegal voor een mnd. Nu, nu de scholen weer volop begonnen zijn. Drie kinderen een mnd van school (de vierde is nog te klein v school), best lang om weg te zijn, volgens mij missen ze dan hartstikke veel. Ze hebben DRIE mnd vakantie in de zomer, en dan moeten ze weg in oktober??!! Ze zullen hun redenen wel hebben maar ik snap dat niet zo.

Mijn weegschaal geeft weer netjes onder de 80 aan...ik eet vooral sla. En sla. Maar daar doe ik wel lekkere dingen door hoor. (tomaat en zo :-) ) Ik hou nog even vol.

Deze is voor Opa en Oma. Van Fran. Het is een krokodil die een slak op wil eten maar de slak is heel slim, die heeft stekels van onderen gemaakt en een grote stok in de mond vd krokodil gestoken zodat hij hem niet op kan eten!!!

Wind

Lang weekend, maandag hebben we ook vrij. En het is vies weer; donker, veel wind; zag net de deurmat voorbij vliegen...

Fran had een ogentest op school. Blijkt dat ie veraf niet zo goed ziet. Net even thuis geprobeerd, maar hij ziet inderdaad minder goed dan ik. Dus daar gaan we maar eens mee naar een ogendokter..

Het gaat morgen ook nog slecht weer zijn hebben ze voorspeld. Moeten we thuis maar iets gaan freubelen. Kerstkaarten maken of zo...of mag ik dat woord niet noemen voordat Sinterklaas weer weg is..

week

De week schiet al weer op..

Gisteren was Fran mee naar mijn werk want hij had vrij..en ik niet..

's middags naar de schoenmaker geweest, drie paar schoenen weggebracht en naar het park.

Vandaag ook naar het park, en naar de bieb. Segou-Omar was ook mee. Ze waren wit van het stof toen we daar vandaan kwamen.

Mijn tanden gaan veel beter, de sensodyne begint te werken, of wat het dan ook was is bijna over....

Morgen heeft Fran voetbal en ga ik de week inkopen doen, of in ieder geval iets aktiefs doen.

Want ik ga even 8 kilo afvallen voor het kerst is...  :-)

steen

Net met een hamertje alle hazelnoten open zitten tikken die we in de vakantie verzameld hadden. Lekker! Ga ze door het eten doen, over de sla en in een saus met oesterzwammen voor over het vlees.

Vanmiddag *** aan de telefoon. Eerst met Fran, zoals gewoonlijk; (ik heb al twee en een halve mnd hoofdpijn en andere excuses zodat je niet kunt komen spelen maar...) ik mis je zo en ik hou van jou. Later zat hij hem uit te horen of hij naar Frankrijk was geweest deze zomer. Wat zit hij toch met Frankrijk in zijn hoofd??? En wat moet hij daar mee?

Daarna moest hij mij hebben. Ze waren van het gerecht geweest om een afspraak te maken voor de 9de okt. Of ik wist waarvoor. 'Vraag maar aan je advocaat' zei ik. Hij heeft al ik weet niet hoelang niet gebeld voor Fran. Nu ook niet, eigenlijk, hij belde om wat van mij te weten te komen. Net als de laatste keer, en de keer daarvoor. Hij zal hem wel een beetje knijpen. En als hij weet waarover het gaat zal hij hem nog wel meer knijpen. Ik kan de steen op zijn maag voelen. En dat moet ik dus niet doen. Bij deze. Dat ga ik dus niet doen, die steen voelen. Ik heb genoeg aan mijn eigen stenen, zegt Alexandra. En daar heeft ze helemaal gelijk in natuurlijk.

Verder heb ik al vanaf donderdag kiespijn, maar het dwaalt door mijn mond, ik kan het niet aanwijzen. Net of door mijn hele mond heen plots het tandvlees op is getrokken en de zenuwen bloot liggen. Vooral 's nachts ik slaap er beroerd van. Ben maar aan de sensodyne tandpasta en mondspoeling gegaan. Kijken of het weggaat.

Laujar

Het was stralend weer vandaag en we gingen lopen in Laujar de Andarax. De route van de hydroelectrica.

Fran liep ook goed maar liet ons in het donker achter in de tunnel. Een slechte gids!

Hij ving een hagedis maar hield alleen zijn staart over. De duquesa ontsnapte en de staart bleef nog zeker vijf minuten bewegen.

Veel mensen aan de wandel vandaag. Onze route was heel mooi en ook een heel eind! Ik ben kapot op. Fran is nog een robbertje aan het vechten met een papieren zwaard met Segou-Omar. Die zal straks dan wel instorten als ik m in bed kieper.

zaterdag

'Mama gaan we zwijnen zoeken, met een zaklantaarn, in het bos?' 'huh, het is middenin de nacht Fran, eens kijken, het is o, het is kwart v zeven. Nou ja, nou ja, kunnen we wel doen he!'. En zo zaten we even later in de auto, met een zaklantaarn en dikke truien (want koud)!

Geen zwijn gezien natuurlijk. Maar goed het was wel even lekker buiten. We zijn wel een grot in geweest met de zaklantaarn. Was ie niet voor niets mee.

Toen thuis ontbeten en daarna naar Almeria naar het kindertheater. Er was een stuk over Bach en zijn muziek. Ze laten de kinderen heel leuk meedoen. Er was een mevrouw die harp speelde. En bepaald stukje stelde de zon voor. Warm en sterk. Als ze dat speelde moesten alle kinderen de zon nadoen. Handen rond boven hun hoofd en 'sterk kijken', bij een ander stukje moesten ze de wind nadoen, etc. leuk om te zien, al die kinderen die zo fanatiek meedoen.

Thuis gegeten en wat gefreubelt en vanmiddag naar de paarden. Het is nu een uurtje vroeger, van 5 tot 6. Coran was weer de oude en ik heb heel lekker gereden. Hij was op dreef! Fran ging ook heel goed en mag over een tijdje met ons in de les meerijden (omdat dat handiger is en het is toch een bij elkaar geraapte les). Dat vind hij wel heel leuk. Mag ie ook gaan galloperen...

twee

Fran, waar zijn je tanden?????? riep ik toen ik hem van school haalde. 'En al die bloedsporen, wat is er gebeurd, ben je gevallen?'

Één voortand zat al behoorlijk los, de andere een beetje. Nee, hij was niet gevallen. Hij had ze eruit gehaald maar hij had er maar één teruggevonden, zei hij. En hij haalde een bebloed wc-papiertje tevoorschijn waar de tand in gerold zat. Ik vroeg aan Fernanda wat er dan gebeurd was want 'zelf eruit getrokken' klonk niet echt aannemelijk. Ze wist het ook niet. Toen kregen we eruit dat het bij Magdalena gebeurd was, bij het buitenspelen. Eerst zei hij dat hij tegen de muur gebotst was. Toen tegen een ander kindje. En nu mag hij twee dagen de 'encargado' (het hulpje) van de juf zijn. Dat is een heel gewichtige taak. Schriften uitdelen en aangeven op de kalender welke dag van de week het is. Bovendien moet Raton Perez (onze tandenmuis) wel heel gul voor de dag komen vannacht. Twee tanden tegelijk!!! 

Voetbal

Kwam ik het jochie ophalen, stond ie in de hoek van het schoolplein. Er stonden nog wat meer jongetjes langs de kant en de rest zat in een grote kring. En de meester stond er bij met een voetbal in de hand. Toen was het afgelopen. 'Had je straf?' vroeg ik aan Fran. 'Nee, maar ik vond het geen leuk spelletje', zei hij.

De middag verstreek. Hij vertelde aan vriendje Segou-Omar dat hij gevoetbald had, best nog met redelijk enthousiasme. Hij had gekeept, en Pablo ook. Hij was beduidend rustiger als anders. Moe gerend, denk ik.

Ik bracht hem naar bed en vroeg of het leuk was op school en of hij lief was geweest vandaag. (Als hij net uit school komt dan heeft hij geen zin om het erover te hebben). Bij juf Magdalena wel, zei hij, maar bij voetbal niet, daar vergeet hij dat steeds. Hij had toch straf daar in die hoek en hij was drie keer stout geweest, maar hij wist er nog maar een. Hij had heel hard tegen een jongetje van drie gebotst. En nu wil hij niet meer naar voetbal, zegt ie. Want ze doen stomme spelletjes en hij moet altijd in de hoek..

'Maar dan ga je de volgende keer toch heel goed je best doen om wel lief te zijn en beter uit te kijken voor de kleinere kinderen' 'Ja maar ik vergeet het steeds' 'Niemand is áltijd lief, iedereen vergeet het wel eens, maar je kunt het wel heel hard proberen!' 

'Er was ook dansen he?' (vriendinnetje Lorena 'zit op' dansen). 'Ja, er is ook dansen' 'Weet je wat we doen, dinsdag ga je nog een keer voetballen en dan kijken we of het beter gaat en als ik je dan op kom halen dan vraag ik aan de juf of je ook een keer met dansen mag meedoen. Om te kijken wat je het leukste vindt'.

'mmmm'

Knuffel

voor jullie