Flora

Door de bergen lopen we. Bonte bergen, alles staat in bloei. (Lotus)

Gynandiris sisyrinchum

Lathyrus clymenum

Albardín (Lygeum spartum)

El Gamón (Asphodelus albus)

Gladiolus illerycus (Achterlijke gladiool)

Ophrys fusca

Cistanche phelypaea ssp lutea

Mier aan de haal met zaadpluimpje

day after

Opa en Fran gaan 's morgens eerst samen huppelend naar de bakker. Daarna wordt de nieuwe grote radiografisch bestuurbaar race-auto uitgeprobeerd. Van een klasgenootje gekregen, onze mond (en die van alle andere moeders) viel open...

Als de auto uitgeprobeerd is worden de wieltjes van de kleine fiets op de grote fiets van Fran overgezet. En de nieuwe nintendo die hij van papa gekregen heeft moet opgestart en uitgeprobeerd. Een andere race auto moet vol geplakt met stickertjes en het spinrag-spuit pistool van spiderman moet ook geprobeerd. Ze zijn er maar druk mee!

5 jaar

feest

Na drie dagen rijden met de camper zijn Opa en Oma hier gisteren weer aangekomen! Alles goed gegaan en lekker snel dit keer. Fran was helemaal uitgelaten, en vanmorgen nog een beetje meer, want hij viert zijn verjaardag vandaag. (op school zijn ze met z'n tweeen op dezelfde dag jarig en dus vieren we Fran een dag eerder zodat ze allebei 'hun dag' hebben) Eerst mag hij pannekoeken in de vorm van beren uitdelen op school en krijgt hij een kroon van de juf en gaan ze voor hem zingen.

Vanmiddag viert hij het met zijn vriendjes in 'La casita magica', een speel/ballenbak. Daar gaan ze vooral heel veel spelen, en daarna pizza's eten en taart en ook nog piñata, da's een bol met snoepjes, cadeautjes erin die men hoog ophangt. Daar komen allemaal slierten uit en daar moeten ze aan trekken waarna alles naar beneden valt..Als het goed is komt zijn papa ook.

En dan is ie morgen echt jarig en dan vieren we het thuis nog eens rustig over met taart en cadeautjes...Wat een verwend jongetje he..

les

Meneertje moest een beetje overgehaald om te gaan want hij zat voor de televisie....

En daar krijg je vierkante ogen van. Dus ik zei dat het best was als we niet naar de ponies gingen en hij gerust het programma dat hij aan het kijken was af mocht zien maar dat de tv daarna uit ging en dat we dan wat anders gingen doen. Als ik hem laat gaan zit hij de hele middag tekenfilms te kijken tot hij naar bed moet. En dat is voor een keertje niet erg maar niet te vaak.

'Oookeee dan gaan we naar de ponies', klonk het op verveelde toon. Dus ik zei dat we wel wat anders konden doen, een spelletje of fietsen, dat ik wel hoorde dat hij er geen zin in had. Maar dat was niet zo, hij had geen zin om van de bank af te komen. Maar als hij dan toch van de bank af was, dan naar de ponies..

En toen we daar eenmaal waren wou hij niet meer weg. Hij zat heel geconcentreerd en stuurde heel stoer zelf zijn pony alle kanten op, de teugels een beetje lang maar ach, een kniesoor.., er kwam nog net geen puntje van zijn tong naar buiten..

VROLIJK PASEN

pasen

Het kriebelde, zoveel dagen vrij en dan toch niet 'even weg'...dus ik zette een pan op het vuur, trok de kast op de gang leeg, laadde de kofferbak vol en daar gingen we voor een mini-holiday naar Laujar. Gasbrandertje, pan spaghetti mee, rugzak op en wandelen maar, sendera de la hidroelectrica. Een uur of ander half naar boven lopen, en als ik zeg naar boven, dan bedoel ik ook -heel erg- naar boven. Fran liep alsof ie bovenop de berg de hoofdprijs van de loterij had liggen, gelukkig mocht ik af en toe even rusten...

Boven moesten we door verschillende grotten/tunnels in de berg, en dát was waar Fran zo naar uit had gekeken, want hij mocht de zaklantaarn vasthouden!

Een prachtige route en heel mooi uitzicht boven. De klim was de moeite waard.

Beneden even met de voeten in de rivier om bij te komen

en daarna door naar de camping daar in de buurt, La Molineta. Het is niet alleen camping maar ook een kamp voor scholen en scouts. Ze hebben er ezels, een paard, honden, jonge hondjes, (ja Daniel, we hebben uit voorzorg onze schoenen goed binnen gezet!!) katten, kippen, ganzen, helemaal leuk! Samen de tent opgezet. Nou ja, ik zette hem op aan de ene kant en Fran brak hem weer af aan de andere kant. Maar ik was net iets sneller dus het is toch nog goed gekomen..

Er was net een bijeenkomst/kamp van scouts uit vijf streken en het was druk! Erg druk, maar ook gezellig. Ik was Fran de hele middag kwijt. Die was spelen en ezeltje rijden. 's Avonds voordat ik ging koken had ik hem even ingeseind, 'kom je zo eten, ik ga nu koken'. Dat was goed en daar kwam hij aangedakkeld na een half uurtje. Na het eten meteen weer weg: spelen. Ik heb nog een eind gewandeld. Ze hebben de paarden daar gewoon los in het dal staan achter de camping. Alleen de opper-ezel staat vast en daar blijven ze dan allemaal bij in de buurt. Met donker ben ik Fran weer gaan zoeken en zijn we naar bed gegaan. Onder gitaarbegeleiding en liederen vd scouts tot in de kleine uurtjes...

En koud, kóud dat het nog was daar in de bergen 's nachts!!! Maar dat gaf niet, de volgende dag na het opfrissen in de rivier (want file bij de washokken vanwege honderd(en) kleine scouts...), zijn we weer een berg op gelopen en werden we vanzelf weer warm.

Mama

Hebben we allebei vakantie, regunt-ut...

Vanmorgen uitgeslapen, wowowowow wel tot half 8! Toen heeft Fran bij mij in bed een nieuwe video gekeken en heb ik de onderverdieping schoon gemaakt. Na het douchen en het ontbijt naar de supermarkt die zowaar open was. (alles is dicht op witte donderdag hier...). Een vermogen uitgegeven.

Thuis nog wat gefreubeld. 's Middags broccoli met een runderlapje gegeten. Daarna naar buiten, het druppelde wat af en toe maar toch even lekker eruit. Bij Espejo de Mar de bergen in. Twee rode patrijzen liepen op 2 meter voor ons uit, we vonden hele grote slakken, we zagen zwarte tapuiten ('kijk Carola zo'n zwarte vogel met een witte staart hoe heet die ook al weer', aldus Fran), het rook naar rozemarijn en we liepen best wel een heel eind. Lekkere frisse neus gehaald.

Het jochie weigert sinds we met Ana en family in het huis in Velez Rubio logeerden om mij 'mama' te noemen. Want iedereen daar in huis noemde mij Carola natuurlijk. Het is Carola, mama is voor babies, zegt ie..Ik vind het best hoor. Toen hij drie was heeft hij het ook een tijdje gedaan, maar dat ging toen vanzelf weer in mama over. De buitenwereld geeft wel altijd commentaar als ze het voor het eerst horen. En ze proberen hem 'mama' te laten zeggen. 'Weet je dan niet dat ze Carola heet' zegt ie dan..

vaderdag

Vanmiddag zouden we dus naar Roquetas naar het speelpark, maar ik heb eerst aan Fran gevraagd of hij papa niet moest bellen want het was tenslotte vaderdag, dan konden we morgen wel naar het speelpark. Dat was goed, hij wou wel bellen maar de cadeautjes die zou hij later wel een keer brengen. Hij vertelde zijn vader wat hij allemaal voor hem gemaakt had, vader zei dat hij hem al zo lang niet gezien had, Fran zei dat mama het wel eens vergeet om hem te brengen, (dat heb ik even rechtgezet!), *** zei dat hij vanmiddag niet kon, Fran zei dat hij ook niet kon vanmiddag want hij ging naar de trampolines. En zo was het weer geregeld. Alle partijen blij.

paasweek

Paasvakantie. Maandag kregen we dozen en fietsen uit Nederland. Fran was eerst een paar uurtjes mee naar het werk, daarna naar de crêche en daarna weer even mee naar het werk. Hij heeft de collega's geteisterd en voor iedereen tekeningen gemaakt. Ze hebben vliegtuigen met hem gevouwen en rondjes gemaakt met het heftruckje. 's Middags hebben we de dozen uitgepakt en aten we rookworst, allemaal verrassingen uit Nld. Er zat een mooi bord bij de worst; 'ik vind stamppot zielig, dus eet ik alleen de worst'. Bij jullie al een heel uitgekauwd onderwerp maar ik vind 'm leuk. Ik heb hier eigenlijk nog nooit veel ophef gehoord over bio industrie en zo. En het is pas sinds kort dat er hier tuinders beginnen met ecologisch telen. En dan vooral omdat ze daar in het buitenland naar vragen, er nog niet veel van is en er dus een goede prijs op gemaakt kan worden..

Dinsdag heeft Fran met collega Mihai de fietsen helemaal opgeknapt en doorgesmeerd, de trappers en de sturen weer goed gezet. Op de crêche hebben ze een paasei ge-papiermaché-t en vaderdagtekeningetjes gemaakt. Want woensdag is het vaderdag. Daar heb ik nog een kronkel van in mijn hoofd wat ik daar nou mee moet. Met alle goeie wil vd wereld vroeg ik Fran of hij een cadeautje voor *** wilde kopen maar dat was heel niet nodig, hij had al zo veel voor hem gemaakt....En ten tweede, gaat hij er heen of niet? Ik vind het zo jammer voor Fran dat het allemaal zo moet zoals het moet, dat we zo voorzichtig moeten zijn, en wat hij daar van meekrijgt. 

's Middags gingen we naar de pony's en voor wie er even langs de kant van de bak wil staan kijken heb ik hier weer een filmpje. Zijn ponyles-vriendje Bienvenido had een voetbal meegenomen om na afloop met Fran te voetballen. Dus toch ook nog langs de lijn haha

Vandaag had ik misschien een vakantiedag willen opnemen maar we gaan toch maar werken/naar de crêche. Heb Fran beloofd vanmiddag iets leuks te gaan doen. Naar de urba van Roquetas naar het trampoline-, ballenbak-parkje. Ik denk dat hij onderweg er naar toe in slaap zal vallen, volgens mij heeft hij wat in te halen. In zijn hoofd spookt het soms ook. Soms droomt hij dat iemand mij vermoord. En gister klampte hij zich aan me vast in een dikke omhelsing; 'je geeft me niet weg, aan niemand he'. Dan breekt mijn hart.

hok

Goed weekend gehad. Wij zijn zelfs verbrand op het strand gisteren terwijl we toch heel goed ingesmeerd waren. Er was een 'kortpoot-caballo' dat mij influisterde dat het bij jullie de hele dag geregend heeft. Getver.

's Morgens hebben we eerst een duizendpoot gevangen in de rambla.

Daarna heeft Fran er heel vakkundig een hok voor getimmerd.

En nu is het paasvakantie. Maar ik moet werken dus Fran moet naar de crêche. Wel sneu. Donderdag en vrijdag heb ik wel vrij, misschien dat ik woensdag er ook bij neem..

kikkervissen

De kikkervissen zijn nog net zo kikkervis als eerst. Nog geen pootjes of nix te zien. Gisterenmiddag zijn we naar de rivier geweest om nieuw water te halen voor de visjes met verse blubber voor op de bodem. Daar bij de rivier bleek dat er nog maar heel weinig kikkervisjes over zijn daar, de vorige keer waren er véél meer!

We zagen een slang(etje) wegkronkelen door het water, zal dat de boosdoener zijn? Waarschijnlijk hebben we onze visjes dus gered van een heuse slangedood. Als ze groot genoeg zijn zetten we ze terug zodat de slangen hen niet meer op kunnen vreten. Dit slangetje was echt te klein voor een hele kikker!

vanalles

Woensdagmiddag naar het strand geweest. Er is een speeltuintje vlakbij de haven van Aguadulce op het strand en daar gingen we heen. Er waren nog meer kindjes van Fran z'n school dus hij vermaakte zich prima. En ik ook, in de zon.

's Morgens een vrij enerverend MSN gesprek gehad met ver. Van een kant informatie, van een andere kant vanmorgen weer andere informatie. Zo houden we de gemoederen bezig..Het gaat gelukkig allemaal langs Fran heen. En ik heb er niet minder om geslapen vannacht, ik word er wat nuchterder onder. Verder sprak *** met Fran dinsdag toen we bij de ponies vandaan kwamen en hij sprak af om hem te zien de volgende dag (gisteren). Hij belde (natuurlijk?!) weer af maar Fran heeft er helemaal niet naar gevraagd gelukkig.

Dat wilden jullie weten. Niet? Maar ik wou het even kwijt, dusss hahaha

ponyles

Beetje buiten stappen, zelf sturen en leren halt houden. En daarna wat gym op de pony en een drafje met de handen in de zij. Fran heeft er lol in.

En de ponies moeten ook gevoerd na afloop..

Montaña

We reden door het dal dat mijn vader zo mooi vindt. Daar waar het vol sinasappelen hangt en waar veel witte dorpjes zijn. De eerste stop was om te stelen. Met de geur van vers geplukte citroenen en sinasappelen in de auto reden we naar het bos waar het weer anders ruikt. Dennen, kruiden, waterstroompjes. (Chips).

Naar Ohanes om te eten. Ohanes is nog authentiek. Oude mannetjes, een mooie kerk (van binnen). Poezen en honden in de smalle straatjes. 

Pleintjes met banken, bronwater uit de fonteintjes, een oud mevrouwtje dat vertelt over een huis waar ze de toren af hebben moeten slopen. Een zwaar bepakte ezel gaat door de steegjes, het werk op het land tegen de best steile hellingen van Ohanes gaat blijkbaar ook op zondag gewoon door.

Beach baby

Het was prachtig weer vandaag, zo'n 22 graden, bijna geen wind en wij lagen met de blote billen in het zand in het zonnetje.

Pan eten mee, tijdschrift, zak chips, zonnebrandcrême...het heerlijkste weer wat er bestaat!

Moeilijk

Het was een beetje een moeilijke dag.

Vanmorgen schrok ik mezelf eerst drie keer in de rondte. Een tijdje geleden hebben we een hele grote controle gehad op het werk voor iets wat overigens niets met het werk te maken heeft en daar werden we vandaag voor opgeroepen om papieren op te halen op het rechtsgebouw, ík moest gaan, niet wetende waar het over ging. Een pakket van 26 pagina's. We begrijpen al die ambtelijke taal niet zo goed (ook de spanjolen onder ons niet)...het was even schrikken maar zover geen problemen, denken we. Doen jullie allemaal goed je computer/internetverbinding beschermen want daar kun je heel grote problemen door krijgen!

We zaten bijna dit weekend in een huisje in een dorpje in Granada. Dat plannetje kwam zomaar opborrelen vanmorgen. Het ging niet door, het was een beetje kort dag. Dat was wel heel jammer. Maar we gaan het zéker nog wel een keer doen. Ech wel..

Vanmiddag werd ik weer teleurgesteld door de advocaat die weer op iets terugkwam wat 3 maanden geleden al geregeld had moeten zijn. En dat denk ik niet alleen, ik heb er een andere advocaat op nagevraagd en die vond dat ook. Daar was ik weer aardig boos en teleurgesteld van om het maar even netjes uit te drukken.

En toen ik de advocaat aan de lijn had dacht Fran dat het *** was en die moest huilen toen bleek dat dat niet zo was. Dus die hebben we geprobeerd te bellen maar die had al zijn telefoons uit staan. Toen zei Fran waarom gaan we niet gewoon naar zijn huis? Nou ja, ik zei 'dat kunnen we proberen, dan brengen we in ieder geval de uitnodiging voor je verjaardag in 'la casita magica' en misschien kun je wel blijven spelen als hij thuis is'. Hij was niet thuis of hij deed niet open. De auto stond er wel. Dus dat was weer een teleurstelling voor Fran. En die oet belde natuurlijk later ook niet even toen hij de ingesproken boodschap van Fran op zijn voicemail hoorde...Ter compensatie hebben we vanavond sterretjes afgestoken en mag hij vannacht bij mij in bed slapen.

En het weekend maar een hoop leuke dingen doen!

ganzebord

Niets te melden, behalve dat we nog leven, (ondanks het lek... ha ha)

We zijn aan het ganzeborden, en het spel met de muis aan het spelen. Gezellig.

Mijn beurt!

Dus doeiiii maar weer

sint

Zondag waren we in het park, en in de bioscoop. Fran was nog nooit in een echte bioscoop geweest. We zagen 'Franklin en de schat van het meer', hij vond het prachtig maar de volgende keer wil hij ook popcorn net als de andere kinderen en niet een zelf meegebracht pakje sap, een snoepje en een broodje.. (hollands he)

Maandag was Fran nog steeds vrij (want 'dag van de docent') dus was hij eerst mee naar mijn werk een paar uur, toen naar de crêche een paar uur. Erg leuke ludotheek/crêche, hij heeft het er altijd erg naar zijn zin. Ze leren bv goochelen en doen ganzebord. Toen ik hem af kwam halen lagen ze allemaal over elkaar heen op de kussens op de grond naar een verhaaltje te luisteren wat de juf, die ook in de kussens lag, voorlas. Er lag er een met zijn hoofd op haar arm bijna te dutten. Ik ben helemaal blij met die juf, erg lief, erg normaal en erg 'doe maar gewoon'!

's middags liepen we samen over de rotsen van het strand onder Espejo de Mar. Grote krabben gezien en heel veel stenen de zee in gegooid. Lekker in het zonnetje gezeten. Thuis spaghetti gegeten en daarna Fran naar bed gebracht, verhaaltje voorgelezen, zelf ook in slaap gevallen, even later naar mijn eigen bed overgestapt en de hele nacht in een ruk doorgeslapen tot de wekker ging. Het was blijkbaar nodig.

En vandaag was ook wel enerverend. Vanochtend werd ik overvallen; ik zou ge-Bach-bloesemd worden. Ik mezelf ingelezen op internet, want dát klonk gevaarlijk, weet nu ALLES over Bach Bloesem Remedies;

Maar wat blijkt, ik ben zonder het te weten gependeld en ik moet geen Bach want ik lek energie via de schildklier....       

ááááááá

maar het schijnt dat daar pilletjes voor zijn. En die kunnen geen drie weken meer wachten. Dat heeft ze ook nog gezegd. Schijnt.

áááááááááááá

O ja, en zwarte Piet was hier. Ja, dat kan zomaar he als je in Spanje woont! Fran heeft drie dagen geleden een brief gemaakt voor Sinterklaas en zijn schoen gezet met twee appels er in. Maar ja, Sinterklaas was op vakantie. Maar omdat hij álles weet, dus ook dat Fran hem een brief geschreven had, heeft hij er een zwarte Piet op af gestuurd met een brief en een kleurboek, na drie dagen. Dat hij niet meer kan komen tot december en zo, vanwege de sinterklaas-arbo, omdat ie zogezegd nu vakantie heeft en niet mag werken. Duss

Trueno

Mama van Milena: 'Milena, niet achter de pony gaan staan. Papa van Milena: 'Milena op welke pony wil jij schat?'. Milena tegen Fran: 'Ik wil op Caramelo want die is de zachtste'. Mama van Milena: 'NIET achter de pony gaan staan dat is heel gevaarlijk schat'. Papa van Milena: 'Nee Milena, je mag er nog niet op, MILENA, er nog niet op!!!'

Milena, de Anky in de dop, op pony Caramelo (=Snoepje) droeg een roze rijbroekje, zwarte rijlaarsjes, roze rompbeschermer en een zwart capje, (en ter super-combi droeg pony Caramelo ook een roze zadeldekje!!). Fran, Pippi Langkous ten top, op pony Trueno (=Donder -ja echt, ik kan het ook niet helpen-) was even zijn cap vergeten. We kwamen nl net van het strand (gewoon mijn rug verbrand, op 1 maart!). Anky en Pippi keken elkaar aan en gingen van start.

Zij begonnen met een ritje door de buurt aan de hand van een begeleider. Fran deed enorm zijn best om indruk te maken op die mooie Anky naast hem en Milena deed ook enorm haar best want die Pippi Langkous was er pas voor het eerst en zij reed tenslotte al eeeeeuwen en kon het ongetwijfeld veel beter. Ze hield de teugels als toverstafjes tussen haar vingers en zei tegen haar pony: 'paso Caramelo, paso' (stappen). Vader aan een kant, moeder aan de andere kant, pony met zijn hoofd naar beneden voor een polletje.  

Na afloop van het ritje gingen ze wat draven aan de hand van Alejandro in de bak en deden ze gymnastiek op de rug van de pony. Pippi Langkous 'won' met grote voorsprong want rondjes draaien in het zadel en bovenop het paard staan is specialiteit!! (Probeer bovendien maar eens te gymnastieken bovenop een pony met een super-onbuigzaam-roze-corset aan). Ik hoop dat Fran het leuk blijft vinden, mede uit eigenbelang; ik vind het stúkken leuker langs de kant van de bak dan langs de lijn van het voetbalveld..