Laujar

De dag van Andalucia is het vandaag en dus hadden we vrij. Het was raar weer. 's Morgens zag het uit naar regen, daarna kwam de zon en uiteindelijk zijn we toch ook nog hartstikke nat geregend. We gingen naar Laujar en hebben daar gewandeld. Onderweg kwamen we een pony tegen aan een touw, Fran moest er even op. Zo eentje willen we wel op een stukje land bij onze cortijo.

feest

We zijn ontslagen bij de psycholoog. We kunnen het best zelf, zegt ze. Maar als we behoefte hebben kunnen we altijd terecht. En of we willen bellen als de rechtzaken achter de rug zijn, om te vertellen hoe dat af is gelopen..Natuurlijk!

Nou, dat is toch fijn om te horen, dat we het goed doen. Dat wist ik natuurlijk wel. Waar ik nog nerveus over ben zijn de rechtzaken die lopen, hoe dat afloopt. Beter dan nu kan het eigenlijk niet worden. Als ik merk aan Fran dat hij *** wil zien dan bellen we die en verder gaat alles gewoon lekker. Maar straks wordt er een vast bezoekrecht vastgesteld met vakanties etc, dat zie ik allemaal nog niet gebeuren. Kijken hoe het loopt.

Na afloop van de sessie zijn we langs 'la casita magica' gegaan om het feestje van Fran voor zijn verjaardag vast te leggen. Een beetje laat want de 28ste zat al vol maar de 27ste maart 's middags kan het wel, dus doen we het dan. Is ook leuk, heeft ie 2 dagen feest...

pfff

Pijpestelen regende het vanmorgen. We waren in een dorpje in de bergen en daar zagen we deze langs de kant van de weg. Fran was een beetje vervelend en huilerig. Toen we weer thuis waren vroeg ik wat er nou was of hij *** soms erg mistte. *** had gezegd dat hij zou bellen maar dat was inmiddels drie weken geleden dat hij dat gezegd had.

Fran vroeg wanneer hij weer naar *** toe mocht dus ik zei dat *** zou bellen en dat hij dat nog maar steeds niet gedaan had maar dat we daar van mij niet op hoefden te wachten. Dat hij hem zelf natuurlijk ook mocht bellen als hij dat wilde (dat had ik al een paar keer gezegd maar toen wilde hij niet). Hij belde om 16 uur (*** onder de douche vandaan die kwam net uit bed), sprak met hem af en toen heb ik hem er meteen heen gebracht. Om de gedachten te verzetten ben ik naar de paarden gegaan waar ik al meer dan een jaar niet geweest was, waar ik altijd reed, bij Juan. Die was er zelf ook en het was gezellig en leuk.

Om 7 uur Fran weer opgehaald en die had geld meegekregen om naar de Mc Donalds te gaan. Maar Fran wilde dat *** ook mee ging. Die wou eigenlijk niet want hij wilde geen problemen, zei hij. Maar Fran drong aan en drong aan en uiteindelijk vroeg *** of dat kon. Ik heb maar ja gezegd dus toen hebben we erg gezellig zitten doen bij de Mc Donalds. Met elkaar hebben we geen drie zinnen gewisseld, alleen tegen Fran, en dat was de enige die het naar zijn zin had, maar goed. Niet voor herhaling vatbaar voorlopig.

zater-

Vandaag waren we in Sierra de Alhamilla. Mooi plekje! Het water komt er met 58ºC uit de berg en er is een badhuis. Daar kan gebadderd worden in het warme water en je kunt er massages krijgen en nog meer van dat soort ontspannende behandelingen. We zijn er in geweest om even rond te kijken. Het heeft een mooie rustieke robuuste sfeer. Volgende keer ga ik badderen hoor!

Daar in de Baños de Alhamilla hingen foldertjes van ponyclub Almeria in Pechina. Daar zijn we ook even geweest en dat zag er goed uit!  's Middags heeft Fran er een ritje gemaakt en ik heb hem opgegeven voor klassen. Voor de kleintjes hebben ze daar lessen van een half uur, een kwartier buiten lopen en een kwartier oefeningen in de bak.

Lucy Rees (van het boek the horses mind) heeft daar een cursus gegeven van doma natural / natuurlijke dressuur, lijkt me heel erg leuk om te doen. En ze gaan nog eens zo'n cursus daar geven, gaaf!

donderkopjes

Speciaal voor donder de donderkopjes: 

De kikkervisjes in hun natuurlijke habitat

Het vangen van de donderkopjes

Trots met vangst

Thuis op de kast

Defenitely nog geen pootjes..

22222222

Het ruikt me lekker hier! Ik bakte een appeltaartje! En ik at ook weer aardbeien, op een in de boter gebakken broodje, met suiker, om je vingers bij op te vreten. Het gaat goed met de kilo's, ze komen er weer aardig bij. En het was eigenlijk net zo lekker dat ze eraf waren...

Fran ligt op een oor, die heeft de hele middag op de computer zitten spelen; Puttputt, erg leuk! Het is nog steeds raar weer, het weekend zou het weer/nog regenen dus waarschijnlijk zitten we morgen weer bij het kindertheater in Almeria.

Vandaag zes jaar geleden had ik een miskraam na dik 19 wkn, ...  op 22-2-2002 om 22 uur..over datums die je nooit meer vergeet gesproken, al zou je het willen, dan vergeet je zo'n datum nog niet. En een dik jaar later werd Fran geboren. Ik dacht opeens dat ik zwanger was toen ik op het strand heel hard achter een opblaasdolfijn aan rende en in zee sprong, mezelf de blubber zwom om hem van de wind te redden en terug te geven aan een klein meisje dat aan de kant stond te huilen. Toen ik hijgend en met steken in de zij op mijn handdoek neerzeeg dacht ik bij mezelf, dat was niet zo handig van Dijk. Een paar dagen later bleek dat ik inderdaad zwanger was, en hij zat gelukkig stevig!!

Ik heb een beetje een ontstoken oog. En daar moet je dus eigenlijk niet aankomen want dan wordt het alleen maar erger maar ik heb de neiging er steeds in te wrijven om beter te zien want er zit zo'n waas voor. Zo voor het slapen maar eens met kamillethee spoelen. 

De kikkervisjes zien er nog steeds hetzelfde uit. Ze zijn goed levendig. Heb er gisteren een beetje nieuw water en modder uit de rivier bij gegooid, vonden ze lekker! Hoe ik dat zag? Nou, ze gingen heel enthousiast in het rond zwemmen en als kleine varkentjes door de nieuwe modder rollen, leer mij mijn kikkervisjes kennen!! Ze krijgen nog geen pootjes. Fran gaat iedere ochtend vol spanning naar boven om te kijken of er al kikkers door de kamer springen.

draai

Vanmiddag waren we bij Ana, Fede en Adrian. Gezellig. Adrian was niet naar bed en helemaal in voor ruige spelletjes met Fran. Jee wat kunnen die twee een kabaal maken samen, echt jongetjes.

De foto heeft Ana van ons gemaakt toen we een paar dagen in Velez Rubio waren met de jaarwisseling.

Mijn pa is jarig vandaag, NÚ, zie ik want het is twaalf uur inmiddels. Gefeliciteerd pa!!!

Ik lag al op bed maar Fran was net even wakker en daarna kon ik de slaap niet meer vatten. Ik lig maar te denken, te argumenteren voor de rechter, te denken wat nu het beste is voor Fran en te proberen niet egoistisch te zijn maar wel realistisch. En tegen beter weten in te hopen op medewerking van *** om Fran een happy-child te laten zijn. En dat hij hem niet als object gebruikt om mij te kwetsen want het is geen object, en hij doet hem daar pijn mee. 

Fran heeft het de laatste dagen soms weer over hem want het is al weer 2,5 weken dat hij zijn vader niet gezien of gesproken heeft. Het klinkt misschien heel tegenstrijdig, aan een kant ben ik blij dat we met rust gelaten worden want hij heeft heel lelijke dingen gezegd tegen Fran aan de andere kant zie ik dat Fran hem mist en wil ik 'gewoon' dat Fran een fijne relatie met zijn vader heeft. En ik denk nog steeds dat *** iets bekokstooft, dat hij deze radiostilte niet houdt omdat hij Fran niet wil zien. Maar misschien zie ik wel schimmen onderhand. Het duurt allemaal ontzettend lang voor er iets geregeld is. Over een dikke week is het 5 maanden geleden dat we uit elkaar zijn!

Luna

18.45 uur; Hier komt hij net achter de wolken vandaan,  

de volle maan. Het is nog laat licht.

En vijf minuten later zit hij weer achter een dik pak wolken...

Als

Als buurvrouw Teodora van een jaar of 80 psalmen zingt in haar tuintje terwijl ik de brievenbus zit te beschilderen.

Als Fran zijn bord met aardappelen, sperciebonen en stukje vlees achter elkaar op eet zonder morren (geprakt zodat je geen boon herkent natuurlijk).

Als je stapels tijdschriften krijgt, en als je iemand vindt die er heel blij mee is als jij ze ook weer doorgeeft. 

Als Fran zich tegen me aan schurkt en zegt 'ik was net wel vervelend he'

Als er een pot kikkervisjes op tafel staat waarin vrolijk krijgertje gespeeld wordt! Maar wat eten kikkervisjes eigenlijk?

Blub

Vies weer vandaag. Veel wind, bewolkt, af en toe wat spetters. We gingen toch even naar buiten. Naar Vicar, achter het dorp de barranco in, de rambla, de kloof. En je had helemaal gelijk pa, het is mooi daar!

We hebben een paar kikkervisjes gevangen in een fles, dikkoppies; er zwommen er duizenden daar. We hebben ze nu in een glazen vaas op de kast staan met wat modder, plantjes en water van daar uit het stroompje, we hopen dat we het kikkertjes kunnen zien worden. En dan zetten we ze terug.

Nu hebben we de open haard aan. De tweede of derde keer dit jaar. Het is nog helemaal niet echt koud geweest.

Nijnje

Vanmorgen zag het grijs en donker. Bovendien is er regen voor de hele volgende week besteld. We besloten tot een binnen activiteit; Er was kindertheater in Almeria in de bibliotheek. Heel erg leuk gedaan. Aladin en Alibaba en een wonderlamp en sesam open u en heel veel zang en dans. De broer van Ana was er ook met de twee meiden Teresa en Paula en de hele zaal zat vol!!

Daarna was warempel de zon gekomen en heb ik op het Oma bankje in de zon gezeten en daar kreeg ik een 'scheut' Of eigenlijk kreeg ik die 's morgens al bij het weggaan; die vieze oude brievenbus, daar moet iets mee! En zo in het zonnetje op de bank dacht ik; Nijntje, dat moet er mee. En zodoende. Fran is er wijs mee.

Alleen het is een waterverf experiment....en het gaat de hele week regenen....dus volgende week maken we het 'in het echie' met olieverf....

ook

O, en dan is er nog iets waar ik gelukkig van word; aardbeien eten, en dát heb ik vandaag gedaan! HHHHMMMMMMM!!!

Geluk

Wat vind jij leuk om te doen?                     

Waar moet jij om lachen?

Waar kan iemand jou blij mee maken?

Waar ben je graag en waarom?

(meer)

plus

Het was een positieve dag vandaag. We waren op school/het werk, daarna bij de psycholoog en uiteindelijk ook nog bij de advocaat. Een druk programma dus. Maar ik denk dat ik vannacht wel lekker zal slapen.

Wit

Bayarcal werd het vandaag. Bos, water, zon, vogels. We hebben een heel eind gelopen door een kloof langs een riviertje. Tot we heeeeeel hoog boven ons het restaurantje zagen waar we wilden eten. Maar dat was van daar uit toch te ver.

We zijn weer helemaal terug gelopen, hebben in het zonnetje gelegen, in de blote buik gelopen en toen we moe maar voldaan weer bij de auto aankwamen zijn we alsnog naar het restaurantje gereden. Een heel lekker dagje.

Verder ben ik kwaad op de advocaat omdat ie denkt dat ie me als een soort derderangs klant kan behandelen, kwaad op mezelf omdat ik zondagochtend niet even naar Ana gebeld heb omdat we half afgesproken hadden dat we naar de afsluiting van het carnaval zouden gaan en ze hadden uiteindelijk ook voor mij gereserveerd in het restaurant en wij hadden op de berg geen bereik met de telefoon.

Zaterdag hebben we Ana en Fede en de kleine Adrian wel gezien in Almeria bij de carnaval. Hij was een blauw draakje en Fran een lieveheersbeest. Een lieveheersbeest een beetje uit zijn doen. We zaten in het amfitheater naar de carnavalsgroepen te kijken in het zonnetje. Warm!!

Zondagochtend voor het uitgaan eerst het hele huis gepoetst. Bedden verschoond en gewassen, stofzuiger door het huis, stof afgenomen, planten water, dekens en dekbedden uitgeklopt en buiten te luchten gehangen, tjonge ik was helemaal trots op mezelf. En 's avonds lekker in een fris en schoon bed, heerlijk! Met spierwitte lakens.

dans

Er was carnaval op school vanmorgen. Fran z'n klas deed de vogeltjesdans. Het was leuk!

peper

Na het lakken van het bankje gingen we met Aysha mee naar handbal. Op school zijn er 's middags extra activiteiten waar je je voor in kunt schrijven. Engels, muziek, handbal, basketbal.. Het is leuk om te zien en volgens mij ook om te doen als we dat zo zagen. Fran is dit jaar nergens voor ingeschreven want ik vind dagen van 8 tot 15.30 toch al lang voor zo'n guppie van 4 bijna 5. Maar misschien volgend jaar.

Vandaag hadden we een vriendje te spelen en hebben we groene koekjes gebakken. Onder het motto; groente is lekker als je het maar niet ziet. Stevige aardappelpure mengen met gestaafmixte broccoli en dan koekjes van kneden en in de koekepan in de boter bakken. Het was nog lekker ook. Morgen oranje pannekoeken (gestaafmixte wortel door het beslag...) of zo

Vanmorgen hadden we de jaarlijkse medische keuring van het werk. Alles doet het nog goed. Nu nog op de analyse uitslagen wachten. Ik vind het wel goed hoor, dat we dat krijgen. Ik kom vrijwel nooit bij de dokter, zo weet ik tenminste een beetje hoe het staat met de gezondheid. Dat voel je natuurlijk vaak ook wel, maar zo kwam mijn baas er vandaag achter dat hij toch wel een beetje erg hoge bloeddruk heeft. En daar kun je dan tenminste op tijd iets aan doen.

En ik ga morgenochtend iemand uitschelden. Moet van mijn vader. Die lul van een advocaat een peper in zijn reet steken.

Sars 3

Vandaag hebben we de tweede laag aangebracht, en tjaa-tjaaang dit is het resultaat:

Sars 2

Vandaag hebben we een potje lak gekocht en hebben we gelakt. (We zouden een potje lak krijgen, maar mocht dat nog komen dan is dat alvast voor volgend jaar...) (En onderweg naar de verfwinkel kwamen we langs een schoenenwinkel waar uitverkoop was, alwaar ik twee paar schoenen voor Fran, alvast voor van de zomer en volgend jaar, en een paar schoenen voor mij gekocht heb. Mooie schoenen, alles bij elkaar 35 Euro. Nou!!)

We waren een echt schilders-team. Fran een kleine kwast, ik een iets grotere kwast. Fran het kleine tafeltje en ik de iets grotere Oma Sars Bank.

We hebben gezongen. Heel hard. En het is mooi geworden! Ook dat nog.

Sars

Oma Henny had een bank en die staat sinds een tijdje hier op het balkon. We hebben er een plaatje bij gekregen, nu nog even een lakje erover en dan zijn we helemaal trots op onze echte Oma Sars Bank!

zondag

Vanmiddag was Fran bij zijn pa. Om twaalf uur heb ik hem gebracht en ik heb niet veel gezegd, heb de tas neergezet van Fran en heb gedag gezegd. Ze waren duidelijk blij elkaar te zien.

Ik was de hoek nog niet om of Fran komt me achterna. "Ik moet je iets vragen"  "Heb je Papa al vergeven?" (Dat zal wel het dichtste bij een 'ik was fout, het spijt me' in de buurt komen, dan we ooit gaan komen). Ik zei 'Ja', omdat Fran het was die hij stuurde om te gaan vragen.

'Wat zegt ze' riep zijn vader van ver. 'Ja' zei Fran terwijl ik naar de auto liep en de tranen over mijn wangen liepen omdat ik het hem wel kan vergeven maar het er niet bij kan laten zitten. En dan zie ik Fran zo blij om zijn vader te zien en dan denk ik 'lul, waarom kun je nou niet gewoon doen, altijd'. Dan hoeft dit allemaal niet. Van onmacht, droevigheid en nijd. Stuurt hij weer zijn zoon! Laf!

Maar Fran was bij een goed gestemde vader vandaag. En dat is belangrijk, dan kan ik met een gerust hart weg.

En ik ging weg, naar Nijar, met Miek. Eerst hebben we op een terrasje tapas zitten smikkelen en vervolgens hebben we een heel eind door de bergen gelopen, door een kloof, bijna tot Huebro, da's een dorp dat een eind boven Nijar ligt. Erg mooi. Amandelbomen in bloei, alles vrij groen, het geluid van stromend water, de zon er bij, ezels in een wei.

'Heb je het leuk gehad vandaag Fran?', de ogen scheel van vermoeidheid, 'Ja!' 'Goed zo!'

***

Om nog maar even door te gaan op het thema.. 

*** belde op. Of Fran er was. Dus ik heb de telefoon aan Fran doorgegeven. Die vertelde dat hij overgegeven had. (Hij heeft een beetje buikgriep, net als ik had van de week een dag). En *** vertelde dat hij in het ziekenhuis had gelegen deze week. Twee dagen, en toen ik vroeg wat hij dan had zei hij dat hij bij een vriend in de auto zat en toen hadden ze een frontale botsing gehad. En dat hij een zere arm had en een zere been en dat ze rontgenfoto's gemaakt hadden maar dat alles goed was.

Ik liet Fran vragen wanneer hij op visite mocht komen want gisteren waren we bij de psycholoog, hebben we natuurlijk veel over hem gepraat daar en vanmorgen vroeg hij wanneer hij weer naar *** mocht. Ik zei dat we afgesproken hadden dat *** zou bellen en dat hij dat nog steeds niet gedaan had. Toen hij belde hebben we (dus) afgesproken voor morgen (Ik was helemaal verbaasd dat hij nu geen smoes had).

*** zei dat hij hem erg mistte. Dus ik vroeg: "waarom heb je dan niet gebeld, ik zei toch als je een dag van te voren belt om af te spreken..". Hij wilde niet storen (?¿?). En daarna zei hij dat hij bang was. Bang om te bellen omdat alles wat hij zegt tegen hem gebruikt kan worden. En gezien dit speelt sinds hij Fran zulke idiote dingen heeft gezegd zal hij in werkelijk wel weten dat hij toen veel te ver is gegaan...Hij zei nog "niet voor jou, maar al die mensen om je heen die jou adviseren".

En dat zal wel waar zijn. Maar zég dan ook niet zulke dingen!

Gisteren bij de psycholoog werd het duidelijk dat Fran sterk in zijn schoenen staat en zelfverzekerd is en er (nog) niet echt onder lijdt allemaal. En dat ik wel wat sterker mag worden. Voor wat er nog komen gaat...Dus we hebben weer afgesproken over 10 dagen.

En dan belt die gup vandaag en dan vind ik het weer 'zielig', of zoiets. Maar ik doe wat ik moet doen!

dus

Waarom schrijf je zo weinig..

Tja. Dat komt omdat ik veel aan hetzelfde denk. En daar wil ik het hier eigenlijk niet over hebben. Er moet nog zo veel geregeld, er is nog zo weinig duidelijkheid.

s Morgens werken we/zitten we op school, maandagmiddag was Fran naar een verjaardag van een klasgenootje en heb ik schoongemaakt en opgeruimd, mijn huis, de was van het huis waar mijn ouders in zaten.

Dinsdag zijn we op zoek gegaan naar een vogelpak voor Fran want die heeft 8 febr carnavalsviering op school en dan gaan ze de vogeltjesdans doen...Oma had hem al een masker gegeven, wij hebben er een boa van heel kleurige veertjes bijgekocht en die heb ik op een oud clownspak van dezelfde kleurtjes genaaid. Over de armen en op de rug en nu is het een heel fleurig vogeltje. Puttertje maar dan nog gekleurderderder.

Woensdag kreeg ik de advocaat op bezoek om af te ronden (dacht ik) wat nog moest gebeuren. Maar het was nóg niet klaar. Ik heb weer wat huiswerk, hij heeft weer huiswerk. En zo kwam ik toch weer op hetzelfde thema uit.

Donderdagmiddag met de auto naar Roquetas om een brief weg te brengen, nou ja een brief, een verdrag waarin ik mijn 5% aandelen in het bedrijf van *** 'verkoop'. Hij gaat dat sluiten en ik wil er graag vanaf. Stel dat ie enorme schulden maakt of zo. Verder niet veel gedaan gisteren. Fran heeft getekend en ik heb geholpen, en gelezen.

Fran doet het goed. Alleen heeft *** heel lelijke dingen tegen hem gezegd en soms komt er wel eens een opmerking die hard aankomt. Ook bij mijn ouders toen ze er waren. En mede daarom hebben wij vanmiddag weer een uurtje psycholoog op het programma staan. En zo is de week weer bijna om.

Prettig weekend!