Lam

Opa en Oma staan al weer op Hollandse bodem...

Gisteren waren we in Celin. We hebben een stuk gewandeld, bij de jonge geitjes en lammetjes gekeken en tapas gegeten. De 'schapen- meneer' (78) gesproken, die liet ons naar binnen want er waren alleen binnen nog wat geitjes en schapen, er waren er net 108 opgehaald van de week, door een slachterij in El Ejido. Hij heeft 32 jaar in de lood-mijnen gewerkt hier, dat schapen-meneertje. En hij heeft nu een pensioentje van 700 Euro. En de schapen. Ze hebben 600 schapen, en die drinken 300 liter water per dag... En als het nou regende.... maar het regent hier niet, op de berg is maar weinig te vreten, dus moet hij ze bijvoeren. En dat kost handenvol geld. Overdag gaan ze de bergen in met een herder en 's avonds komen ze terug, om de lammeren te laten zogen. En die lammetjes krijgen steekproefsgewijs een bloedproef om te kijken of alles wel gezond is.

De schapen-meneer herkende ons. Fran en ik gaan wel eens meer bij hem kijken. Soms herkent hij ons wel, en soms herkent hij ons niet. Hij maakt niet zomaar voor iedereen de deur open hoor, zegt hij. Want er worden ook wel eens lammetjes gestolen. Maar wij moeten maar gauw weer eens terugkomen, zei hij.

Doen we!

Bij

Naar Bayarcal ging de reis vandaag, dat ligt in de bergen, op zo'n 1800 meter. Koud, zonnig, af en toe een wolk.

 

Mooi gewandeld, lekker gegeten, prachtige omgeving daar! We zagen op twee verschillende plekken wat berggeiten, in het dorp ook een heleboel schapen en geiten met een herder en drie honden erachteraan.

Hier helpen wij niet Fran het riviertje over, nee; hij kan dat best zelf!! Fran helpt Oma het riviertje over!

(Bbc neemt geen contact op. De advocaat doet alles op zijn zeven gemakken. Op het werk hadden we aardig wat commotie deze week. Miek komt maandag terug naar Aguadulce dus dan gaat de hond ook terug naar huis die bij ons logeert. Morgen nog een dagje met Opa en Oma op pad en maandag gaan ze al weer richting Nederland. Zo zijn jullie in het kort weer een beetje bij..)

hop

Het is hier rustig. Hop paardje hop

Ali

Ali Baba was op Cabo de Gata vandaag. Het was het heerlijk. Eerst een drankje op een terrasje met wat te smikkelen. Daarna naar het strand. Een graad of 25, barbeknoei mee, heel mooi uitzicht. Heerlijk dagje, we zijn zelfs een klein beetje verbrand!

's Avonds had ik de 'broer van' op MSN. Dat was op zich erg positief. Maar ja, ik weet niet hoe 'hij' het het opneemt, misschien is hij wel hoogst verontwaardigd dat ik zoveel aan zijn broer heb verteld. En dan schiet ik er dus niets mee op dat hij met hem gaat praten. Maar broerlief wil graag contact houden. En ik ook, dat kan alleen maar voordelen hebben denk ik. Als *** er niet was zou ik het zelfs leuk vinden om daar de familie van Fran op te zoeken.

Fran heeft vanavond met zijn vader gepraat over de telefoon, dat wilde hij graag. Dat was emotioneel voor hem. Toen zijn vader tegen hem zei dat hij hem mistte sprongen de tranen in zijn ogen. Hij heeft hem al meer dan een maand niet gezien. Dus ik zei tegen *** waarom heb je dan gisteren niet gebeld dan was Fran vandaag bij jou geweest, kwel hem niet zo met zulke woorden. Ja, hij wachtte op mijn telefoontje. Lulkoek want ik heb hem woensdag aan de lijn gehad en hem duidelijk gezegd zoals ook vandaag nog een keer dat hij zelf een dag van te voren maar moet bellen. Dat ik niet achter hem aan blijf bellen. Hij wil gewoon niet om de een of andere reden. Woensdag zal Fran waarschijnlijk ook niet gaan want 'dan is zijn auto vast nog niet gemaakt'. Heb je ooit zulke onzin gehoord??? Het is een grote hork!

Ohanes

Vandaag naar de bergen geweest, het was stralend weer maar we zaten vrij hoog dus het was toch best fris. We liepen een rondje. En we aten ons drie keer in de rondte in Ohanes.

De mannen haalden water bij de bron. En we liepen een stukje door het dorp. Smalle straatjes, veel boempotten en veel hondjes. Eentje liep de hele weg met Fran mee.

Ook de ezels zijn daar nog volop in gebruik. Leuk om te zien!

puk

Gisteren voor het naar bed gaan een slaappil genomen, even een nachtje slaap inhalen, dacht ik. Vervolgens 'Duizend schitterende zonnen' uitgelezen (MOOI!) en toen de hele nacht doorgeslapen. Maar ik ben nu nog steeds duf en ik mag al bijna wéér naar bed!! Volgens mij had die pil een driedubbele dosis of zo...

Nu ga ik in 'De damessalon' beginnen van Tova Mirvis. Mijn pa vond het nix, die heeft m aan de kant gegooid. Maar eens kijken..

Kwam vandaag de juf van Fran tegen van de crêche van vroeger. Daar was zijn vader langs geweest om een lijst met alle namen en juffen van Fran want 'hij gaat een boek schrijven' hahahaha. Oftewel hij is zich aan het voorbereiden op de rechtzaak om het gezag van Fran. Hij kent alle klasgenootjes al (bijna) uit zijn hoofd!!!

dromen

Slecht geslapen vannacht. Ik lag nog een keer de rechtzaak over te doen en nog meer van dat soort dingen. Ik ben een weekdier. En ik moet nog iets heftigs doen. En daar zie ik erg tegenop. Wat dat allemaal weer teweeg gaat brengen...

Nu hij niet meer 'net hoeft te doen alsof hij zijn zoon niet te zien krijgt' heb ik hem gisteren maar weer gebeld of ik Fran zou brengen om vier uur. (Want Fran mist zijn vader, het is nu een maand geleden dat hij hem gezien heeft) Dat had hij helemáál niet verwacht (en daar had ik stiekem wel een beetje op gerekend) dus Fran kon niet komen.

Verder is het weer iets beter geworden, warmer en zonniger. Opa en Oma zijn gisteren naar de Baños de Alhamilla geweest, daar komt warm water uit de berg, daar heb je ook baden. Ze zijn er nu niet in geweest, binnenkort gaan we een keer samen. Leuk!

Uitslag

Vandaag een rechtzaak gehad. Stelde helemaal niets voor. Ging over het bezoekrecht dat ik me daar niet aan gehouden zou hebben. Er was een vriendin mee om evt te getuigen dat ondanks dat het ontmoetingspunt nog geen contact met ons opgenomen heeft, ik toch uit mezelf visites geregeld heb. Was niet nodig. Alle zenuwen voor niets.

Mijn tegenpartij was zo in de war dat hij geen enkele vraag van de rechter kon beantwoorden, hij kon alleen maar andere dingen uitbrengen en mij zwart maken. Hij werd tot de orde geroepen en ik werd vrijgesproken.

Goed dat ze hem daar in deze staat gezien hebben want hij is echt in de war, ik vind het heel zielig. Maar het is voor mij wel goed. De rechter en de officier van justitie gaan dezelfde zijn voor de 'demanda civil' de regeling van de bezoeken en alimentatie en andere maatregelen die we aangevraagd hebben. Daar hebben ze hem gelijk vandaag de papieren van gegeven want ze konden hem al maar niet bereiken en daar moet hij binnen 20 dagen op reageren.

Vicar

We wandelden in Vicar.

We aten tapas in de plaatselijke bar.

Fran had een verjaardag van een vriendje 's middags en kwam terug als spiderman.

We aten konijn.

Fran zou bij Opa en Oma slapen maar toen hij er eenmaal was wou hij toch weer terug naar huis om daar te slapen.

War

Met de feestdagen hebben we het qua-buikvreetbeestjes rustig gehad. De oet heeft drie weken niets van zich laten horen en dat was wel zo lekker.

Dinsdag heb ik een rechtzaak omdat diezelfde oet mij aan gaf omdat ik mij niet aan de bezoekregeling zou hebben gehouden die via een ontmoetingspunt geregeld zou worden omdat er een straatverbod gold. Het zou een aantal weken duren voordat dat centrum zich in verbinding met ons zou stellen om het protocol vast te stellen. De tijden, de plaats etc. (Dat is nog steeds niet gebeurd..)

Verder heeft hij gebeld na drie weken radiostilte dat zijn oudste broer is overleden. Hij wilde Fran niet zien want hij had hoofdpijn. Hij was bovendien ook helemaal niet op reis geweest. Hij gaat dus dinsdag vertellen daar op de rechtzaak dat hij zijn zoon sinds okt niet gezien heeft of zo, vast en zeker, dat ik hem bij hem weghoud. Had ie gedroomd.

En er is nog iets anders. Gisteren had ik een gesprek om dat te bespreken en ook voorbereiding voor dinsdag. Het wordt weer heftig. Ik ben er niet zo goed in, om het hard te spelen. Maar het moet. Voor Fran.

Goed

Opa en Oma zijn gisteren weer hier aangekomen. Gezellig! Met het vliegtuig naar Alicante en toen verder per huurauto. Alles ging goed, behalve dat ze onderweg naar wat frieze paarden wilden kijken die pas verkocht zijn bij hen uit de buurt in Holland en die gingen naar een dorpje vlakbij Lorca. Maar dat hebben ze niet gevonden. Dus Jan en Gerda; geen foto van de paarden in het spaanse land!

Vanmiddag was ik even naar de kapper en Fran was met Opa en Oma naar de dieren van het circus kijken. En een mooie foto dat ie van Opa en Oma gemaakt heeft!!!

fijn

Vanmorgen werden we wakker in een heel kleine wereld, alls was mist. We gingen naar de sneeuw met Miek. Er was nog maar heel erg weinig sneeuw maar we hebben nog wel kunnen sleeen. Paula en Teresa en hun papa waren er ook, en klasgenootje Pedrito ook, en nog iemand die ik kende. Grappig is dat, hoe je op anderhalf uur rijden dan zoveel bekenden tegenkomt, half Aguadulce liep daar.

We aten in een restaurantje in Bayarcal waar we al eens eerder geweest waren. Maar daar is het lekker eten en de mensen erg aardig dus dat was en is voor herhaling vatbaar. Daarna nog even in de zon gezeten tegen de bergwand.

En uiteindelijk kwam de mist weer in het dal te hangen overal. Mooi gezicht!

Vogels

Laatst zagen we een groene specht wegvliegen, zó geel op z'n stuit, dat had ik nog niet eerder gezien. Ik in het vogelboek gekeken en op google, zou het ook een grijskopspecht specht kunnen zijn, ware het niet dat die niet zo erg rood zijn bij de kop en dat was deze wel. En die komen hier niet voor volgens het boekje. Maar dat zegt niet zo veel, dat gebeurt wel vaker.

Een ijsvogel zag ik met mijn pa in Roquetas over het water scheren. Steenuiltjes zien we hier geregeld. Een scharrelaar heb ik ook al eens gezien, heel blauw. En bijeneters zien we hier vaak. De hop is hier ook algemeen. En kanaries en putters. Ook de blonde en zwarte tapuit zien we hier veel. En rode patrijzen, die schieten ze dood en vreten ze op.

Van de week zagen we ook weer iets bijzonders, maar ik weet niet wat het was. Het was een roofvogel met vleugels die breed eindigden in 'vingers' en op iedere vleugel een vrij grote gele stip/cirkel. Ook langs zijn stuit en staart was het geel. Een (bastaard-)arend? Ik heb geen idee. Iemand wel?

Reyes

De drie koningen zijn gearriveerd. Onder trommelgeroffel, superconfetti-kanonnen, begeleidt door clowns, dansers, een olifant en natuurlijk kamelen. Fran keek zijn ogen uit.  

Geen levende dieren in de optocht dit jaar. Zal de wet ook hier veranderd zijn of zal het toeval zijn? Anders liepen er altijd levende olifanten, kamelen, schapen, geiten, een enkel rendier, soms een tijger in een kooi mee. Vele ezeltjes beladen met pakjes voor de kinderen. De optocht was korter dan anders maar wel erg mooi. 

Vannacht gaan de drie koningen aan het werk, brengen ze cadeautjes bij alle mensen die lief geweest zijn. En zo niet, dan krijgen ze steenkool...Wij zijn gelukkig erg lief geweest..

2008

Het jaar is rustig begonnen. Weer aan het werk geweest. Fran heeft nog vrij tot dinsdag maar hij is naar de speelzaal geweest. Vindt ie leuk. Gisteren regende het pijpestelen, vandaag was het prachtig weer. Gezien de regen ligt er vast veel sneeuw hogerop, dus morgen gaan we sneeuw zoeken.

Bbc is sinds het schapenfeest niet meer in contact geweest. Hij zei toen dat Fran niet kon komen omdat er schapenfeest was en 'dat ze moesten reizen en dat hij niet wist wanneer ze terug kwamen'. Hij is wel hier heb ik gezien, maar heeft geen contact opgenomen, ook helemaal niet gebeld met Fran. Hij zal wel iets van plan zijn. Voor ons was het wel zo rustig deze vakantie.

De inventaris is weer gemaakt op het werk en maandag hebben we nog een extra vrije dag ivm drie koningen. Dat valt op zondag en is naar maandag verschoven. Morgenavond is de optocht van de drie koningen die komen dan Almeria binnen. Dat gaat meestal met groot spectakel. Maar als we naar de sneeuw gaan weet ik niet of we dat halen morgen, want het kan goed zijn dat Fran dan in slaap valt...

Ik zit uit te buiken van de kaasfondue en Fran ligt op zijn buik naar een tekenfilm te kijken van een reuzerobot. Een goed begin van het weekend!

Uit

Drie honden, vijf volwassenen en vier kinderen. Allemaal in een huis in Velez Rubio in de bergen. Het was er heerlijk. Overdag konden we in het zonnetje van de barbeknoei gebruik maken en aan de grote tafel buiten eten.

En mooie wandelingen maken in de berg- en bosrijke omgeving van Maria. Het was er koud. De rijp zat nog op de grond in de schaduw om een uur of twee 's middags.

's Avonds maakten we de open haard aan en de centrale verwarming want dan vroor het en we speelden spelletjes. (Ja ik moest het duracell konijntje nadoen, en ja, mijn medespeelster wist meteen wat ik voorstelde!!)

En we maakten muziek. De een op piano, de ander op een gekartelde fles met een mes, weer een ander op de tambor en het was gezellig.

We aten goed, en veel. De heren werden aan de haren naar de keuken gesleept om mee te helpen. Dat viel niet helemaal mee, er was er ook een zonder haren. En daar werd over gekibbeld, toen de klok twaalf sloeg, en we eigenlijk de twaalf druiven tot ons moesten nemen bij iedere klokslag een.

Maar het vuurwerk begon al. Voor allemaal een zak met rare dingen. Maskers, hoedjes, toeters en slingers. Sterretjes voor de kids en knallers voor vaders.