stomp

Roodstaarthagedisjes maken holletjes in het zand. Deze roodstaarthagedis zonder staart was daar erg leuk mee bezig. (De roodstaarthagedis is ook zonder staart heel goed te herkennen aan de mooie tekening) Hij maakte wel vijf holletjes. Even erin, floep, en weer eruit. Nog even terug naar een ander holletje, floep erin, en met het kopje naar buiten even koekeloeren en dan weer floep eruit. Ik dacht daar even een klein filmpje van te maken.

 

Niet dus. Als ie mij te dicht bij in de gaten kreeg was gelijk alle aktie voorbij, dan hield ie zich muisstil. Deed ik mijn camera naar beneden dan floep floep floep, weer een nieuw holletje. Dus bij deze; twee foto's van de holletjesgraver, eentje floep erin, en eentje floep eruit....(er komt al weer een nieuwe staartje)..

En deze klapekster zat ook ergens mooi te wezen langs de kant van de weg.

zang

Even naar de keuken om drinken te halen voor Fran die nog zit te eten. Al tig keer tot de orde geroepen want hij deed alles behalve eten; naar de kat roepen, opstaan en dingen erbij halen om mee te spelen. Alles was al verbannen naar elders, alleen zijn bord en zijn broodje nog binnen handbereik. Kom ik terug zit hij achterste voren op zijn stoel te zingen.

Dus ik zeg; 'Fran, we waren aan het eten, kom ik terug zit jij achterstevoren op je stoel te zingen'

Zegt ie met grote onschuldige ogen; 'Ja maar ik zong van het kindje Jesus'

boek

Keek ik gisteren scheel van de koorts en kon ik geen letters onderscheiden, na drie keer mijn natgezweette t shirt te moeten verschonen vannacht, was ik vanochtend weer redelijk de oude en kon ik vanmiddag lekker de hele middag met een boek op de bank (want rustig aan weer op gang komen...).

Ben de 'Vallei van de paarden' van Jean M. Auel aan het lezen. Mooi. Het eerste boek 'de stam van de holenbeer' vond ik iets mooier denk ik, maar dit is ook prachtig. (Ja, ik heb hem uit als jullie komen ma, dan kunnen ze allebei mee terug..)

Weet alleen niet of ik al aan oliebollen bakken en eten toe ben hoor...

Celin

We waren naar Celin gisteren, barbeknoeien in het bos. Heerlijk. Het was heel mooi weer, een lekker zonnetje, al kwam er op het eind wel een koude wind bij. Het is daar heerlijk rustig zo naast het riviertje. Alleen de eenden gapten de kippepootjes van de barbeknoei. Nooit geweten dat ze dat lekker vonden..

Ik had 's morgens een gevoel alsof ik heel verkouden zou gaan worden, dat viel daar nog reuze mee maar toen we thuis kwamen had ik het zo koud van binnenuit dat ik eerst een half uur onder een heel hete douche heb gestaan. Ik kreeg flink koorts. Zal dat hetzelfde zijn als Fran had? De hele nacht gedreven in het zweet en ik moest er om half zeven wel uit want ik wist echt niet meer hoe ik moest gaan liggen, alles doet me zeer.

Balen wel. Heb je een keer een week vakantie wordt eerst Fran ziek en dan ik, en zal Babacar de volgende wel zijn?!..

Heb nog een mooi filmpje van Fran terwijl hij een spelletje speelt op de computer....

Nador

Toen we naar huis gingen van het kinderpark vanmorgen, liepen we naar de haven van Almeria alwaar wij de auto geparkeerd hadden staan. We moesten helemaal op het eind van de pier zijn. De grote veerboot van Nador (Marokko) kwam net binnenvaren.

Al lopende naar de auto werden we ingehaald door twee politieauto's die op het eind van de pier gingen staan. Plots zagen we iemand in het water, of waren het er twee?

Het bleek een Marokkaanse jongeman te zijn met ontbloot bovenlijf en een touw om zijn middel met daaraan een vuilniszak met spullen. Hij had dik zes uur vastgebonden gehangen onder aan de veerboot, had zich losgemaakt in de haven en probeerde zich onopgemerkt een weg naar een beter leven te zwemmen....

Maar de politie wachtte hem op met een warme deken en over een tijdje waarschijnlijk een enkeltje Nador.....

beter

Fran had het niet zo lekker de afgelopen drie dagen. Tussen de koortspieken door was hij het heertje maar als er dan een toesloeg...Dit was op eerste kerstdag tussen de middag, met een stuk kip in zijn wang, helemaal warm en helemaal moe...Er bestaan niet veel van zulke zielige foto's van hem.

We zijn drie dagen binnen geweest, de laatste koorts was gisterenmiddag, vannacht eindelijk weer eens goed geslapen en ook geen koorts vannacht en vanmorgen..dusss vandaag voor het eerst weer naar buiten een paar uurtjes, toch nog even genieten van het kinderkerstvertier in Almeria. Er was een kinderpretparkje opgezet met trampolines, springkussens, ze konden fietsen, skelteren, tekenen, laten smincken, ballonnenbloem laten maken etc etc. Fran is vooral binnen geweest, bij het verhaaltjes voorlezen, het tekenen, dansen en springkussen-hopsen, een beetje kalm aan weer beginnen, maar dit kon hij toch niet laten, hij wou perse in de elastieken hangen, als een 'parachuutman' zei hij. Hij vond het prachtig. 

Paz

We zijn de tweede gebroken nacht ook weer uit, met als resultaat een kleine Fran vol met rode vlekjes die heel erg jeuken, koorts en pijn in het hoofd, zijn moeder gewoon moe en zijn vader, the lucky bird, heeft er niets van meegekregen. Als die slaapt heb je een kanon nodig om hem bij zijn positieven te krijgen..

                                                           ziek kerstmannetje met flaporen

Gisteren regende het bijna de hele dag maar vandaag ziet het er goed uit, onbewolkt, ik hoor al een enkele vogel zingen en de zon is ook aan het wakker worden. Hoop dat we een betere dag tegemoet gaan als gisteren. En vanavond 'Noche Buena'.

                                                        'Glooohoooria hoooooooria hoooooria.....'

                                                               Fijne kerstdagen iedereen!!

ziek

Gisteren was de kerstman op school en die had voor ieder kind een cadeautje; allemaal een dekentje... Dat komt vandaag dus meteen van pas, vandaag ligt Fran als een ziek hoopje op de bank.

herder

Fran had kerstuitvoering vandaag!

eh..

Catiana is de juf van Fran. Eerst dacht ik dat ze Catalina heette want zo noemt Fran haar soms ook. Zijn eigen juf is met zwangerschapsverlof. Ik vroeg vanmiddag aan Fran (3 jaar!!!) of hij Catiana aardig vindt.

Het antwoord kwam meteen en zonder aarzelen:

'Ja want ze heeft borsten!'

Dus

Koud!!!

Het heeft hier geregend vannacht

vlakbij in de bergen heeft het gesneeuwd.

Madame Cobaya gaat naar een ander plekje vanmiddag

want we gaan de haard aanmaken,

KOUD!!!!!

poep

Wij hebben een buurvrouw, nou ja, wij hebben wel meer buurvrouwen, maar deze buurvrouw woont twee huizen verderop en er hoort ook een buurman bij. Mensen van onze leeftijd ongeveer, met een patio met een randje met plantjes in mooie zwarte grond.

Wij hebben ook een kat, Manu, en die kat doet bij voorkeur zijn behoefte in lekkere zwarte grond, zo blijkt. De buurvrouw is daar niet blij mee. En wij wisten niets van dit al (want ik volg onze kat niet om te kijken waar hij zijn behoefte doet) ware het niet dat de buurvrouw op een dag uitviel tegen mijn moeder dat ze mijn kat ging vermoorden.

Een lichtelijk overspannen reactie lijkt mij, als de eigenaar van de kat nog helemaal nergens van op de hoogte is en er misschien iets aan zou kunnen doen. Ze had ook iets tegen mij kunnen zeggen. Ik sprak haar aan en vroeg wat er aan de hand was. Zij vertelde dat ze net een randje met plantjes hadden gemaakt en dat de kat in haar tuin kwam poepen en zij hield absoluut niet van katten dus zij wilde mijn kat niet in mijn tuin hebben spitten. Dus wij plaatsten op onze patio een kattenbak met zand van het strand en daar wat zwarte grond overheen om het aantrekkelijk te maken voor de kat als wc. Dat ging (even) goed.

Ik vroeg aan de buurman toen ik die toevallig eens tegenkwam of ze nog last hadden. 'Nee hoor, het vervelende was dat ie de plantjes erbij uitspitte, en die zijn nu wat groter. Nee hoor, hij had niets tegen de kat'.

We zijn inmiddels een jaar verder en het leek een tijd goed te gaan, ik hoorde er niets over. Maar ja, de eerste keer had ik er ook niets over gehoord. Ik wist wél dat de kat 'het' niet meer bij mij op de bak deed. Maar daar kan ik hem ook niet toe dwingen tenzij ik hem niet naar buiten laat. En fin..

Plots hadden wij verdacht vaak poep op de stoep. Eerst dacht ik aan een hond, als die eenmaal een plekje hebben..maar even daarna lag het ineens net binnen het hek. Daar kan dus geen hond komen en de kat doet het echt niet op de kale stenen. Ik kreeg een donkerbruin vermoeden en visioenen van de buurvrouw die 's nachts met een schepje de drolletjes uit haar tuin schept en ze bij mij door het hek gooit. Zielig..wel

Dus vandaag toog ik naar de supermarkt en heb daar een middeltje gekocht waar katten vies van zijn. Dat heb ik mooi ingepakt samen met een lekkere worst (uit mijn kerstpakket) in een kerstpapiertje. Heb een mooie kerstkaart gemaakt en daarop geschreven dat het ons spijt dat de kat 'blijkbaar' nog steeds overlast veroorzaakt en dat wij hopen dat dit het probleem op zal lossen. En 'Feliz Navidad' eronder...

Ik hoop dat het helpt...en dat ze niet in een praatgroepje hoeft wegens opgekropte kattenhaat stress

kust

Uitgewaaid in San Jose. Het was stralend weer. We liepen naar de Barronal en daar een stukje langs de rotsige kust. Terug verstoppertje gespeeld. Blij dat ik 'hulp' had deze keer, dat scheelt de helft rennen!!

Op een ander strand een stukje verderop wat hamburgers warm gemaakt op het gasbrandertje en gegeten. Het was lekker in het zonnetje, maar af en toe verdween hij even achter een wolk en dan was het echt wel fris. Heel weinig mensen, heerlijk rustig.

lach

Ik zat op het kleed voor de tv en Fran zat op schoot. We keken 'the Tweenies' en Max zei tegen Doodles:"Jij bent mijn favoriete hond".

'Zijn favoriete hond' zei ik tegen Fran, 'en jij bent mijn favoriete jongetje'

'Favoriete jongetje'..Hij liet het even over de tong gaan en vroeg: 'Ja?'

'Ja, mijn favoriete jongetje'

Hij glimlachtte van oor tot oor en kroop nog een beetje dichter tegen me aan.

Vandaag zei iemand tegen mij:'Fran heeft net zo'n mooie lach als jij'

Mocht ik willen, zo'n glimlach!

Paardjes

Vanmiddag zaten we op het paard. Nou ja, ik zat op het paard. Fran wou niet. Ik moest hem wakker maken om een beetje op tijd te zijn, en daar had hij al helemaal geen zin in, en toen kwamen we daar en toen had hij nog geen zin. Dus ik heb gereden en hij heeft gekeken en de ponies geaaid en gepoetst. Volgens mij heeft hij toch een beetje de schrik. Kalm aan doen maar, als hij er zin in heeft. Ako ging wel goed, lekker gereden.

Life

Niets bijzonders hier. Wat wij doen? Nou, ik was bij de kapper vanmiddag. En met Fran hebben we een 'herders pak' gekocht voor het kerstfeest op school; Een schapenvacht-bodywarmer, een schapenvacht muts, een schapenvacht tas en schapenvacht beenwarmers, geruite blouse eronder, et voila. Ziet er leuk uit.

Van de week was ik op een vergadering van de oudervereniging op school. Alle klachten eens aangehoord van de ouders die al langer meedraaien op school. Weten we weer een beetje meer van hoe het er toegaat.

Het is koud schraal weer, maar dat is relatief.. onze directeur uit Nld was hier vandaag en die heeft wel -ik weet niet hoeveel- keer gezegd dat we zo'n mooi weer hebben hier.

The Deep River Quartet in de CD speler met kerstliedjes, kaarsjes aan, in een warm bad weken, Fran plaatjes uit laten knippen van de cadeautjes die hij wil vragen aan de drie koningen, het is inmiddels een heel boekwerk met geplakte plaatjes...maar favoriet is de piratenboot van Kapitein Haak..Wij komen de tijd wel door

buiten

Buitenlucht maakt hongerig. We hebben een heel eind gewandeld vanmorgen. En verstoppertje gespeeld tussen de pitas. Ik was uitgevloerd, en Fran ook een beetje.

We kookten een potje in the middle of nowhere en plots zaten we midden tussen de geiten.

Er waren indrukwekkende exemplaren bij. De pastor kwam op de lucht van het eten af en omdat Fran een geit wilde aaien riep hij er een. Dat deed hij ongeveer zoals mijn vader de vogels roept als hij ze eten geeft, met een speciaal roepje. Uit de verte kwam er een geit aan gerend. De enige die zich laat aanraken, zei hij. En inderdaad, ze kwam voor een aai en een knuffel en ging toen weer verder met eten.

Het was mooi zonnig maar er stond een erg koude wind vandaag. Toch nog even tot boven de knieen de zee in geweest omdat de bal de zee in waaide..We hebben genoten, lekker buiten, en de pastor heeft ons nog wat mooie plekjes verklapt die we volgende keer zullen gaan zien.

Toen we in de auto zaten op de terugweg zei Fran; 'este señor habla mucho' (die meneer praat veel) hahaha. Kan me er wel iets bij voorstellen als je de hele dag alleen met je geiten door de bush loopt, dat als je dan iemand tegenkomt dat die dan de klos is..Nou ja de klos, ik vind het juist leuk.

Boom

Hebben jullie ook allemaal de boom gezet vandaag? Vanmorgen togen wij eerst naar het postkantoor voor postzegels voor de kerstkaarten. Daarna door naar de Eroski voor wat nieuwe kerstballen en andere versiersels. 'En dan kopen we ook een Papa Noël die op het dak klimt' zei Fran...o, nou ja, vooruit maar...die hangt nu dus ook aan de gevel..en uiteindelijk kochten we ook de boom. Weer een echte, dat ruikt zo lekker!

Dit jaar staat ie scheef en onregelmatig, elegant en gezellig te zijn, vol met goud en rood. Veel gouden sterren. Ook wat engelen, die hangen allemaal bij elkaar want dat hoort, zegt Fran, die ze er in gehangen heeft. De kerststal staat eronder. Die was na een uur al leeg, alle bewoners zaten in de emmer onder de kerstboom op een herder na die op het dak lag te slapen.

Overal kaarsjes in huis. En die stonden vanavond aan. Fran vond het prachtig. Die liep maar te dansen en te zingen. Navidad, jingle bells, zie ginds komt de stoomboot...Babacar zette zowat het hele huis in de hens, die schoof even een kaars opzij onder een houten boekenplank. Ik dacht; 'wat ruikt het hier opeens...'

Fran heeft een tekening gemaakt voor Santa Claus, hij hield hem eerst omhoog voor Santa die hier aan de gevel hangt;'KIJK!' En die zit nu in zijn zak. Nu ik nog aan de slag, kerstkaarten schrijven...

wild west

We waren vandaag echt uit (want jawel, al weer een nationale feestdag..). Papa ook mee; naar het wilde westen...naar Mini Hollywood. We zagen er een echt cowboydorp waar cowboys op paarden rondreden en dronken aan de bar hingen in de saloon. Er werd een bandiet opgehangen en een andere cowboy werd door de sherif van een balkon gegooid. Een derde cowboy kwam al schietend, naast zijn paard hangend aan ons voorbij. Fran keek met grote ogen. Zat eerst naast mij maar kroop uiteindelijk bovenop mij zo heftig spannend vond ie het. 

We zagen ook tijgers en kamelen, neushoorns en nijlpaarden. We zagen een heleboel wilde zwijntjes onder een waterval doorrennen.

Onder het genot van een echte zak patat met mayo en nog wat meer junkfood stippelden Fran en Babacar de route uit door de dierentuin.

We gingen met het treintje alle dieren langs, en ook nog eens lopend. We zagen een papagaaienshow, en tot slot in de saloon nog een cancan (dans) show.

 

Het was weer erg leuk en voor herhaling vatbaar!

Deze mooie Frannekrulletjes zijn er inmiddels weer af want we gingen na afloop even bij collega Jacinto kijken die zijn nieuwe appartement aan het schilderen is en daar had Fran een aanvaring met Jacinto die een pot witte verf in zijn hand had. Even later droop de witte verf uit Fran z'n haren...Net als in de film was het erg lachwekkend maar niet echt gemakkelijk schoon te krijgen zonder hem weer te milimeteren, dus dat hebben we maar gedaan. En hij ligt weer glimmend schoon en compleet uitgevloerd tussen de lakens nu.

boom

Toen wij in Nederland waren eind oktober, zochten we kastanjes in het bos. We namen er een mee naar Spanje, en kijk nu toch eens!!! Zo gauw hij uit het potje groeit zetten we hem ergens bij een riviertje, niet zo heel ver weg zodat we af en toe nog eens bij 'onze boom' kunnen gaan kijken. Er zijn hier geen kastanjebomen dus ik ben heel benieuwd of het lukt..

ho ho hooo

Maandagochtend vier vrachtwagens met krijt gelost. Ne-gen-tig dui-zend kilo. En dinsdag nog eens drie-en-twin-tig dui-zend kilo en vandaag weer. Het is krijt met lijm erin verwerkt, zodat het beter blijft zitten op de kas. Door de stof die ik in mijn haar heb gekregen deze week heb ik de eerste paar jaar geen haarversteviger meer nodig. Niet meer in een andere coupe te beitelen..haha

We kregen twee kerstpakketten van de 'krijtheren' uit Nld. Twee hele kazen, heerlijk! Maar het leukste vond ik nog wel de persoonlijke kerstkaart die ze er bij hadden gedaan, wat ze er opgeschreven hadden. Mensen waar je blij van wordt!

Nu heb ik een dilemma, ik heb besloten om 'mijn kaas' wél te verdelen. Al zei het chefke 'Je hebt er hard genoeg voor gewerkt...' ja ja. Nou kan ik dat op twee manieren doen. Wij zijn met vier mensen. Ik kan hem in vieren delen en de andere twee ieder een kwart geven zodat het lijkt of er maar 1 kaas gekomen is, die netjes verdeeld is (zoals we vaker gedaan hebben andere jaren). Of ik kan hem in drieen snijden en verdelen en dan lijkt het gewoon zoals het is...

(en dan zet ze het ook nog op haar weblog, nu kan ik die ENORME loonsverhoging wel shaken zeker?..)

OK, hij gaat in drieën!

hohohooo jingle bells jingle bells

La Roza

De dag van de Spaanse constitutie...vrij!! We gingen naar Abrucena, daar staat de tijd nog een beetje stil.

Daar even voorbij Abrucena is 'La Roza', middenin de bossen, een restaurantje. Ik stond even te twijfelen middenin het dorp welke kant we op moesten. Meteen stond er een meneertje naast het raam van de auto, 'waar moet je heen?'

Het was er koud en mooi. We zaten niet ver van de sneeuw.

We hebben een eind gewandeld, lekker warme chocolademelk gedronken bij het restaurantje in het bos. En denneappels gezocht en gegooid. De nieuwe sneeuwbroek kwam helemaal goed van pas Oma, lekker warm!!!

geluk

Geluk

is als het kleine zo groots aanvoelt

dat al het grote erbij in het niet valt

Duin

Zaten we hier toch weer gezellig op het topje van een duin mandarijntjes te eten. Leuk uitzicht. En leuke piepvogeltjes. (Dit is een roodborsttapuit vrouwtje, denk ik. Maar we zagen ook rode patrijzen, woestijnvinkjes met knalrode snaveltjes, een torenvalk, kwikstaartjes en kuifleeuweriken)

Je kunt je ook heel leuk naar beneden laten glijen/rollen vanaf een duin, best wel..

We liepen van de Barronal naar de Monsul, bovenover. We trokken alle truien uit die we aan hadden en genoten van de zon. Er was weer regen voorspeld dit weekend, maar gelukkig niet overdag gevallen!

STICKY

ZATEN WE HIER AAN DE TAFEL, FRAN MET ZIJN FLESJE ACTIMEL EN EEN AUTO EN EEN TEKENING EN ZIJN POTLODEN. EN IK ACHTER DE LAPTOP. MAAKT HET JOCHIE EEN ONGEVAL, BOEM ZIJN AUTO TEGEN DE ACTIMEL AAN, FLATS OVER DE TOETSEN VAN DE LAPTOP. NOU, DAAR KRIJG JE DUS STICKY KEYS VAN HE, ECHT WEL! VLOOG STEEDS ZO'N VENSTERTJE MET STICKY KEYS VOOR. ERG VERVELEND.

MAAR NOG VERVELENDER; NU IS DE BLOQ MAY, DE HOOFDLETTERTOETS KAPOT. TYPT ALLEEN NOG MAAR HOOFDLETTERS TENZIJ IK DE SHIFT TOETS INGEDRUKT HOUDT. MAAR DAT IS GEEN DOEN. JA, WEL VOOR EVEN OF EEN MOOIE REACTIE BIJ IEMAND, MAAR NIET VOOR EEN VERHAALTJE.

WEET ER IEMAND HOE IK DE BLOQ MAY UIT KAN ZETTEN? OF HOE JE DE FUNCTIE VAN DE TOETSEN KUNT VERANDEREN, DAN MAAK IK WEL EEN ANDERE TOETS BLOQ MAY. ER ZITTEN WEL EEN PAAR TOTAAL NUTTELOZE TOETSEN OP DIE BLOQ MAY MOGEN WORDEN VAN MIJ..DEZE BIJVOORBEELD:¿¿¿¿¿¿¿

¿MAAR HOE?!

Oso

Fran heeft een nieuwe DVD van Disney; Hermano Oso 2. Hij barstte tot twee keer toe in tranen uit. Zo erg heb ik hem nog niet eerder mee zien leven. Ik moet toegeven, ik vind 'm ook ontroerend mooi!