St Tropez

Wij zijn druk met de voorbereidingen voor de vakantie. Fran heeft vanmiddag nog een verjaardag dus ik heb een paar uurtjes 'vrij' om alles af te ronden en morgenochtend vroeg vertrekken we naar Zuid Frankrijk met de auto. 1400 km, ik ben benieuwd hoe Fran zich houdt zo lang in de auto. Heb kleine cadeautjes gekocht voor onderweg als hij zich verveelt.

Bij deze allemaal een heel fijne week, tot de achtste Mei........

Moe

Carola is moe. En Fran blijkbaar ook want die is op de crêche om twee uur in bed gestopt en het is nu zeven uur en hij slaapt nóg (thuis doorgeslapen). Dussss dat wordt straks bal als hij 'vroeg naar bed moet' omdat mama ook moe is...

Maar vrijdag gaan we met vakantie dus dan hebben we tijd om uit te rusten..

Kapot

Stel je voor, je bent een jaar of dertig, chauffeur op een kleine vrachtwagen. Je hebt een vriendinnetje en alles gaat voor de wind. Je werkt vooral in de tuinbouw, groente en krijt vervoeren en dergelijke in je eigen provincie. Je gaat op een goeie, of eigenlijk niet zo'n goeie, dag op weg en plots springt er een vent voor je vrachtwagen....

Hartstikke dood...

Zoals hij graag wilde.

 

 

 

 

Dat gebeurde een van de chauffeurs die voor ons het krijt wegbrengen deze week. Hij is er ziek, goed ziek van.

Oma

                                                          Vandaag met Oma gebeld.

Laujar

                                                                We liepen door het bos..

                                                             rolden zowat van een berg..

                                                   zijn Bambi en Stampertje niet tegengekomen..

                                                                     snoven dennelucht..

                                                                 hebben miertjes verpletterd..

                                                                        tapaatjes gegeten..

                                                     en een vieze kikker tegen onze wang geplakt..

                                                                       op de bok gezeten..

                                                               genoten van alle groen.. 

                                                   en ons de tranen over de wangen gelachen.

                                                    Het was weer een dag die er wezen mocht.

nachtbraken

Madame Cobaya de cavia kijkt omhoog. Bovenop haar kooi ligt Manu de kat, hij verveelt zich. Het deurtje van de kooi staat open en Manu hengelt naar Mme. Zij kijkt en drentelt wat door de kooi. 'Leuk, beweging!' denkt Manu en zijn ogen gaan glimmen. De poot wordt uitgespreidt, nageltjes worden zichtbaar en de poot hengelt wat fanatieker door de lucht naar Madame. Ze maakt een huppeltje door de kooi en kijkt verwijtend naar boven 'stomme kat'. Ze gaat wat knagen aan de zaadjes in haar voerbak en negeert hem verder totaal. Manu kijkt belangstellend wat ze doet en blijft met een poot nog in de lucht gebiologeerd afwachten of er nog wat beweging komt. 

Mme is klaar met knagen en komt aan de poot snuffelen die daar nog in de lucht hangt. Manu zwiebert er mee, hij hangt met zijn kop nu ook helemaal in de kooi 'valt hier iets te spelen?' 'Nee' zegt Mme en gaat weer wat knagen. 'Stomme cavia' Manu druipt af en rolt zich op voor een dutje op de bank. Mme Cobaya steekt haar neus door de tralies van haar hok en kijkt waar het kattebeest heengaat, ze heeft ook wel zin in een dutje. Ze rolt zich op haar zij (ja echt) en sluit haar oogjes.

Mijn mok warme melk is op, ik loop naar de keuken voor een stukje paasbrood. Het plastik knispert en ze zijn allebei meteen weer wakker. 'MWIE MWIE MWIE' hoor ik uit de kamer, Mme denkt dat ze wat krijgt. Nou vooruit maar, een slaatje bla...Manu is als een speer van de bank geschoten 'ZE is in de keuken, IK WIL OOK WAT!!!' Nou vooruit maar,  jij wat brokjes..Als het op is sluiten ze beiden weer de ogen. Buiten begint de eerste merel te zingen, het wordt weer dag, maar ik ga ook eerst nog even wat slapen. Met het raam open, dat wel, want die merel wil ik niet missen..

Of..

Ik kan schrijven dat we over een dikke week naar Frankrijk gaan..

Of over een kistje van 2 kilo aardbeien dat ik vandaag kocht...

Of over Fran, dat als je met je billen op het gat in de badkuip gaat zitten het water niet weg loopt en dan hoef je nog niet meteen naar bed..

Of over twee (Marrokaanse, en ja, dat zet ik erbij want hij heeft er nog niet 1 van 'dit merk' gehad waarbij het niet met zoiets afliep, en er zijn er al wat geweest!!) werknemers van Babacar die gemeend hebben 1500 Euri te moeten stelen...

Of over de kat waarvan ik dacht dat ie gay was, maar de dierenarts vertelde mij voor 35 Euro dat het verstopte kliertjes in zijn poepert zijn waar hij last van heeft...

Of over Fran die morgen naar de dokter moet voor een gewone APK zeg maar. En dat er vorige week werd vastgesteld dat hij platvoeten heeft en een beetje scheef loopt op zijn linker voet en dat dat goed te verhelpen is en we daar een verwijzing voor hebben gekregen voor de specialist...

Of over een leuke brief die ik vandaag kreeg, nog voor mijn verjaardag van een oud studie-genootje dat hier ook een jaar gewoond heeft en misschien binnenkort hier in de buurt moet zijn voor haar werk...

Of over het zonnetje dat hier vandaag scheen en de cadeautjes die ik gekocht heb. De zak paprika chips die al schoon op is of over mijn vuile ramen...

maar dat doe ik allemaal niet.

Ik wil alleen maar even melden dat ik NU het bed in duik (in mijn konijntjes-pyamabroek) en dat ik jullie een goede nacht wens. Welterusten!

BICHO

Een afgrijzelijke gil doorbreekt de stilte van de nacht. 'UN BICHO' (een beest)!

Fran.

Als een bang aapje klampt hij zich aan me vast. Een groen beest.

Ik, denkend aan kakkerlakken, al zijn die niet groen, kijk op en onder het bed en overal of er soms iets kruipt. Nada! Hij heeft gedroomd. 'Wat voor een beest Fran? Verde (groen). 'Ben je zo geschrokken?' 'Nee' 'En was het bicho geschrokken?' 'Nee, hij gaf me een kus en toen deed ik WRRRAAAAA' De praatjes komen weer terug.

'Kom maar het beest is er niet, zie je, we gaan weer slapen' 'Mano Mama' (een hand mama). De ademhaling gaat steeds rustiger, na vijf minuten slaapt hij weer.

Nou ik nog..

buiten

Eigenlijk wilden we op mijn verjaardag ook lekker de hele dag buiten zijn maar het weer was er niet naar. Het was regenachtig en donker 's morgens. We gingen wel naar buiten, reden een stukje, liepen een stukje en belandden toen in een bar in Alhama de Almeria voor koffie en daarna wat eetwerk.

We gingen naar huis om nog wat meer te eten en daarna ook nog taart (lees; kon bijna niet meer lopen zo rond)...Fran werd in bed gekieperd en toen hij 4 uur later wakker werd scheen de zon en hebben we alsnog even lekker in het zonnetje aan het strand gelopen. Leuk gezelschap, leuke telefoontjes gehad, leuke mailtjes en sms-jes gehad from all over the world, zelfs uit Thailand!

Vandaag was het weer beter, wel drukkend alsof er onweer in de lucht hangt. We waren op de markt en zaten een tijdje in de bush tussen de beestjes en de bloemetjes. Het betere werk!

39

                                                      Ja hoor, ik heb het weer gehaald!!!

BBQ

Annemiek was jarig vandaag en we gingen uit, richting Cabo de Gata, San Jose, La Isleta en uiteindelijk Rodalquilar. In Aguadulce scheen de zon maar hoe verder we reden hoe bewolkter en winderiger het werd. We hadden de eerste stop voor koffie in La Isleta, daar hebben we ook een stuk gewandeld. Een heel mooie kust! Het was best fris en er stond een strak windje maar het werd steeds beter. 

Daarna zijn we door gereden naar Rodalquilar en onderweg viel Fran in slaap. We parkeerden de auto bij een ruïne in the middle of nowhere en daar hebben we lekker gebarbeknoeid. Uiteindelijk werd het stralend weer, hebben we ons prima vermaakt en zijn we weer aardig roodverbrand. Terug een sundae-ijsje gehaald bij de Mac, lekker toetje! Nu een dagje uitrusten en dan weer een verjaardag, dan ben ik zelf aan de beurt, zaterdag word ik 39. Ik kan het me niet goed voorstellen, bijna 40!

vrij

Weekend! Yes! Wij zijn witte donderdag tot en met eerste paasdag vrij. Tweede paasdag kennen ze hier niet, dus maandag weer aan het werk. Morgen op stap, barbeknoei mee, ze hebben zon beloofd..

overdreven

De hormonen gieren door het lichaam en nemen de geest over

Compleet willoos overgeleverd aan de maalstroom in het hoofd

en de enorme zucht naar eten, VEEEEL eten

MOEST eruit voor een stuk rookworst vannacht, en chocola

En MOE, MOE, dat wil je niet weten

Wil nu alleen maar wegkruipen en slapen,

een dag of vijf, (in een paar grote sterke armen,

als het hoofd wat er bij hoort maar vooral zijn mond houdt)

don't worry, morgen ben ik weer zo FIT als een hoentje

en iets vriendelijker als nu

Welterusten!

feestje

Toen Fran helemaal uitgeslapen was en weer op krachten zijn we naar het verjaarsfeestje van Cristina gegaan. De andere kindjes waren er allemaal al. Cristina kwam meteen naar Fran toegerend en ze hebben een hele tijd achterelkaar aangerend over de speelkussens. Fran keek maar steeds in de richting van de toiletten 'Moet je plassen Fran' 'Nee Mama, de cocodrilo!!' Er is daar een grote krokodil die op wonderbaarlijke wijze uit het wc hok tevoorschijn komt en een dansje met hen maakt, dat wist hij nog van de vorige keer. Hij maakte zelf vast een dansje.

Ik ben een tijdje naar huis gegaan en toen ik terugkwam hadden ze net gegeten en zaten ze aan de taart. Plots werden ze geroepen, de krokodil kwam eraan!!! In grote opwinding gingen ze op een holletje naar beneden en inderdaad daar kwam de krokodil, uit het wc hok gelopen... Ze kregen allemaal een handje en er werd een dansje gemaakt, leuk al die guppies met de billen draaien...glimmende ogen.. 'Kijk Mama de krokodil', (mooi maar ook wel een beetje eng), 'Heb je wel gezien dat ik hem een hánd gegeven heb!!!'

Hier staat nog een filmpje!

druk weekend

Gisteren naar Nijar geweest om een cadeautje te kopen. Het is een erg toeristisch plaatsje in de bergen met veel aardewerk, kleden en rieten manden ed. Geslaagd voor het cadeautje, koffie gedronken op een terrasje en daarna nog een stukje gelopen in de buurt.

's Middags had Fran een verjaardag, of eigenlijk twee, bij de Mc Donalds. Ik heb hem daar gelaten en heb zelf van de vrije tijd gebruik gemaakt door een uurtje op het paard te kruipen. Ik was helemaal alleen. Heb Juan gebeld, die zei dat hij er aan kwam, dat ik Canastero kon pakken. Dus dat gedaan, paard klaargemaakt en heerlijk alleen gereden. Na een half uur of zo kwam er iemand staan kijken, hij zei dat het paard goed ging en vroeg of ik met Juan werk. Nee dus. (Maar leuk dat je dat zegt, dacht ik bij mezelf)

Toen ik Canastero ging afdouchen kwam Juan er eindelijk ook aan. Snel weer door naar de Mc Donalds, stipt om 7 uur Fran ophalen, ze waren hem net zijn schoenen weer aan het aantrekken, hij was moe, had het erg naar zijn zin gehad en hij zag er zo uit mijn leeuwenkoning:

Vandaag naar Dalias gereden en daarvandaan naar Celin gelopen.  Best een eind, we waren allemaal moe. Ze waren de schapen aan het scheren in de schaapskooi en ze zeiden tegen ons dat ze best hulp konden gebruiken om vervolgens er prompt allemaal opeens mee op te houden, zeker pauze?! In Celin bij de eenden een tapaatje (nee, twee) gegeten en toen weer terug. Nu is Fran in dromenland, en ik heb net een 'bakje uit de oven', (geitenkaas (veel!), rauw ei erover, tomaten erover, hete peper erop, het geheel in de oven) met brood gegeten. En dat was (inderdaad) erg lekker (Annemiek)!

Vanmiddag heeft Fran weer een verjaardag, maar hij moet eerst maar eens lekker uitslapen en dan zien we wel...

school

'Mira Mama' helemaal trots liet Fran mij zijn rapport, zijn tekeningen en plak en knipknutselwerken van het afgelopen trimester zien. We hebben alles wat hij heeft gemaakt samen bewonderd en ik bedenk al die kindjes erbij met verfhandjes en schorten aan.

Al die kindjes die nu de grootste op hun schooltje zijn en volgend jaar helemaal écht naar de grote school gaan en weer de kleinsten zullen zijn! Want ja, hier zijn ze al met drie jaar leerplichtig! Fran is opgegeven en geplaatst op een school hier vlakbij in de buurt, ik was er gisteren even.

Begin juni moet hij echt ingeschreven en dan kan ook 'de rest' geregeld. De lestijden zijn van 9 tot 2 uur maar er kan nog veel meer gedaan worden. Als de papa's en mama's werken is er vóór schooltijd een soort van crêche, van half 8 tot 9 uur. Om dezelfde reden is er ook 'overblijven tussen de middag' op school, van 2 tot 4. Dan eten er zo'n honderd kinderen op school, warm eten zoals de gewoonte hier in Spanje tussen de middag. De directeur zei dat er wel 200 aanmeldingen zijn en er maar 100 echt kunnen blijven eten. En na de 'comedor' zijn er nog na-schoolse activiteiten voor degene die dat wil. Sporten, muziek of huiswerkklas ed.

Omdat ik tot drie uur werk is het plan Fran op school te laten eten zoals hij nu ook op de crêche doet. Hij eet daar altijd goed en op de nieuwe school hebben ze bovendien het zelfde cateringbedrijf als op de crêche. Volgens de directeur is er voldoende toezicht op de kleine etertjes en wordt er nog gevoerd als dat nodig is, en gekeken of er wel goed gegeten wordt. Aan de hand van het familie-inkomen wordt er bepaald of er voor al die extra-schoolservice iets berekend wordt of helemaal niet. Ik vind het een mooi systeem. Alleen is dus nog even de vraag of hij ingeloot gaat worden om mee te mogen eten, anders moeten we iets anders verzinnen..

Het belangrijkste is dat hij het er naar zijn zin gaat hebben. Dat hij het fijn vind om er te zijn net als op de crêche. Er gaan een hoop vriendjes mee dus wat dat betreft zit ie goed!

peuter

Mijn zoon is net drie en heeft nu al meer sociale verplichtingen als ik. Hij 'heeft' drie verjaardagen dit weekend.....

Heb net twee anti-muggen apparaatjes gehaald want we worden helemaal lek geprikt hier, vooral Fran. Hele grote muggen, en hele grote bulten! Toen Fran zijn oor zo dik was van de insektensteken kregen we een zalfje van de dokter. Dat smeren we nu  ook op de grote muggenbulten. Nou hebben we ook lijm in een tubetje, het ziet er een beetje hetzelfde uit, en dat heet 'pegamento'. En als Fran nu jeuk heeft aan een muggenbult dan komt hij 'pegamento' op zijn bult vragen...

Fran is een cowboy, wist u dat al? Als hij zich heel hard stoot dan huilt hij niet. Dan kijkt hij een beetje pijnlijk en zegt: 'Fran cowboy!' Ik heb hem niet verteld dat hij niet moet huilen. Nooit, integendeel. Maar blijkbaar verzint dit jongetje dat zelf?!

En waar heeft hij gehoord dat je op de brommer een helm op moet hebben? Vanmiddag kwam er een jongen op een brommer voorij scheuren zonder helm zegt Fran:'No tiene casco, es malo Mama!' (Hij heeft geen helm dat is slecht mama!)

Hij heeft dinsdag Canastero's hoeven gekrabt, is dat niet ruig! En geborsteld, hij liep geregeld onder de buik door om aan de andere kant te komen. Canastero is gelukkig wel wat gewend en schrikt eigenlijk bijna nergens van. Verder heeft hij de pony (Nano) veel kusjes gegeven en geknuffeld. Er was een klein meisje dat hem zei dat je pony's geen kusjes geeft maar dat kon hem he-le-maal niets schelen!

te paard

      Wij zaten op het paard vanmiddag. Op die brave Canastero. Fran genoot, ik ook!

geiten

Je zou er vandaag ook nog de hele dag blij van blijven, van zo'n dag als gisteren, ware het niet dat ik vandaag de hele dag alléén blij zat te zijn op het werk en daar word ik wel duf van. Een beetje geiten op z'n tijd tussendoor is wel zo gezellig, helemaal als je toch niet zo veel te doen hebt. Is het al bijna weer weekend?

Cabo de Gata

Vanmorgen om negen uur stond de chili con carne te pruttelen op het vuur en was ik de grote rieten mand aan het volstoppen met tomaten, vruchtensap, eieren, zwembroeken, stroopwafels, gasbrandertje en al zo wat meer. Toen alles, inclusief de chili in de auto zat, togen wij richting Cabo de Gata. De Cabo de Gata is een natuurgebied met lava-gebergte, zoutmeren en heel mooie stranden.

De dag begon wat fris nevelig met wind maar al gauw werd het erg lekker. We keken bij de flamingo's en bij de vuurtoren. Daarvandaan trokken we verder de Cabo in, daar waar de afgelegen baaien liggen. Naar zo'n baai zijn wij afgedaald als echte steenbokken met alle eet- en andere spullen mee.

Daar zijn we dan ook maar mee begonnen, eerst eens lekker eten. We hadden een hele bounty-paradijselijke-baai voor onszelf. Na het eten op onderzoek uit, zee-egels, krabbetjes en andere waterdieren/planten bekeken rondom de rotsen. Het is erg mooi daar.

Fran kon er heel erg lekker prutsen. Hij is zelfs ook tot zijn buik de zee in geweest maar dat was nog best koud hoor. We zijn allemaal weer aardig verkleurd (rood). 

               En deze foto wil ik er ook nog even bij doen want die vind ik gewoon stoer!

roodkapje

Toch maar aan de poeders gegaan. Vannacht vroeg naar bed gegaan en flink liggen zweten, vanmiddag een tuk van drie uur gedaan, toen Fran ook zijn siesta lag te slapen en het een lijkt stuk beter nu.

Vannacht is er een idioot op de moterkap van mijn auto gesprongen, je ziet een voetafdruk en een lichte deuk. Zal wel bezopen geweest zijn. Tuig.

Vanmiddag/vanavond lekker een stuk gewandeld door de heuvels, het is heerlijk weer. Had mijn fototoestel vergeten dus helaas pindakaas geen foto's..

Fran is weer gestoken, hij zal wel overgevoelig zijn voor muggesteken of zo. Zijn andere oor is nu dik, maar niet zo heel dik als de vorige keer, op allebei de armen ook grote bulten en op zijn voorhoofd nog eentje. Net voor het slapen zijn slaapkamer nagekeken maar geen mug te zien.

We waren nog op zoek naar cadeautjes voor twee compi's uit Fran z'n klas die volgende week een feestje geven. Het meisje, Maria is helemaal weg van Fran, zegt juf Belen, ze wil altijd naast Fran zitten en met Fran spelen en als ze hem even niet ziet gaat ze aan de juf vragen waar Fran is. Fran zelf is helemaal gecharmeerd van een ánder meisje (zo gaat dat nou altijd hahaha). En dat meisje zit helemaal niet eens in zijn klas. Is alleen rond de kerstdagen een week in zijn klas geweest, verder is ze er alleen 's middags als Fran al naar huis is. Ze was er ook wel met het carnavalsfeest. Maar hij heeft het vaak over haar. Nog steeds. Van de week toen de juf vertelde dat Maria zo weg is van Fran vroeg ik Fran naar haar. 'Is Maria een lieve vriendin?' 'Ja' was meteen het antwoord 'en Marta, Marta was caprucita roja (roodkapje) en ik was de wolf!'. Grappig, al zo'n sterke voorkeur!

                 Het meisje links is Marta. Is ook wel een DOT natuurlijk!

       Verder niets te liegen, morgen gaan we richting Cabo de Gata met Annemiek.